Zeilers als padvinders de bergen in

ROTTERDAM, 30 JAN. De zeilers van de Nederlandse boot BrunelSunergy beginnen zondag met nieuw elan aan de vijfde etappe van de Whitbreadrace. Schipper Roy Heiner en zijn bemanning hebben tijdens de tussenstop in Auckland gebruik gemaakt van hun klankbord John van den Heuvel. Deze managementtrainer deed veel ervaring op in het bedrijfsleven en bij de overheid. Met zeilers had hij beroepshalve nooit eerder kennisgemaakt. “Het zijn kerels die geen boodschap hebben aan een psycholoog. Daarom zijn ze bij mij terechtgekomen.”

Van den Heuvel (42) werd na de eerste etappe in Kaapstad toegevoegd aan het begeleidingsteam van de BrunelSunergy. De sponsors waren ontevreden over de slechte klassering en de sfeer aan boord. Ze besloten een professionele gespreksleider in te schakelen. Van den Heuvel kreeg de opdracht “om de performance te verbeteren”. Hij voerde individuele gesprekken met de bemanning en adviseerde vervolgens om de Portugese navigator naar huis te sturen. Schipper Hans Bouscholte kreeg het voordeel van de twijfel, maar na de eveneens teleurstellend verlopen tweede etappe mocht hij alsnog zijn koffers pakken.

Van den Heuvel reisde met de nieuwe schipper Heiner naar Fremantle, de startplaats van de derde etappe. In het vliegtuig kreeg de zeiler nuttige informatie van de adviseur. Teambuilding was het sleutelwoord. Van den Heuvel: “Heiner steekt z'n nek uit, zonder naar excuses te zoeken. Hoewel de resultaten nog niet denderend zijn, is Heiner in zijn opzet geslaagd. We varen niet langer voor spek en bonen mee.”

In de omgeving van Auckland heeft Van den Heuvel de bemanning vorige week blootgesteld aan wild water, hoge bergen en indringende gesprekken. Hij spreekt van “padvinderactiviteiten die heilzaam kunnen werken”. Hij erkent dat de zeilers het belang van een hecht collectief hebben onderschat. “Ze wisten gek genoeg veel meer van de boot dan van elkaar. Dat is een wijze les voor de volgende Whitbread.”