VW-topman Piëch boos over boete

BRUSSEL, 30 JAN. Volkswagen zal geen wijzigingen doorvoeren in zijn verkoopstrategie, die door de Europese Commissie met een fikse boete is bestraft. Daar heeft VW-bestuursvoorzitter Ferdinand Piëch gisteren geen enkele twijfel over laten bestaan.

De Duitse autofabrikant moet 102 miljoen ecu (ruim 220 miljoen gulden) betalen omdat hij de afgelopen tien jaar Italiaanse dealers met schorsing bedreigde als zij auto's aan niet-Italianen verkochten. Volgens Europees commissaris Van Miert (mededinging) heeft Volkswagen waarschuwingen dat dit in strijd was met de Europese regelgeving stelselmatig naast zich neergelegd.

De boete is de hoogste die de Europese Commissie ooit een onderneming heeft opgelegd. Tot nu toe was het record 75 miljoen ecu voor verpakkingsfabrikant Tetrapak in 1991. Volkswagen moet de boete binnen drie maanden betalen. Bovendien moet het autoconcern binnen twee maanden een eind maken aan alle geschreven en ongeschreven regels waarmee het functioneren van de interne markt binnen de Europese Unie wordt belemmerd.

Het Volkswagenconcern heeft dadelijk op het besluit van de Europese Commissie gereageerd door aan te kondigen in beroep te zullen gaan bij het Europees Hof van Justitie. “Wat legaal is, blijft legaal”, brieste Piëch gisteren op het World Economic Forum in Davos. Volgens de bestuursvoorzitter is er geen sprake geweest van een sytematisch beleid om de vrije verkoop in Italië te verhinderen. Hij noemt de boete een “politieke actie” van Van Miert.

Van Miert ontkende dat gisteren. Hij zei dat er momenteel ook onderzoeken lopen naar de praktijken van andere Europese autofabrikanten.

Volgens bestuurslid Klaus Kocks van Volkswagen worden er momenteel met de drie overgebleven Beatles onderhandeld over de lancering van de nieuwe Kever (Beetle).