Verdachten bomaanslag op Frans toestel.

PARIJS, 30 JAN. Een Franse onderzoeksrechter heeft zes verdachten - vijf Libiërs en een Congolees - aangewezen die betrokken zouden zijn geweest bij een bomaanslag in 1989 op een Frans passagiersvliegtuig boven de Sahara.

Alle 170 inzittenden kwamen om het leven. Libië is om deze aanslag en om die in 1992 op een Pan Am-Boeing boven het Schotse Lockerbie een lucht-embargo opgelegd, omdat het land weigert mee te werken aan het onderzoek en verdachten uit te leveren. Onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguiere heeft gisteren na ruim acht jaar zijn onderzoek afgesloten. Hij heeft het Franse Hof geadviseerd een rechtszaak te beginnen zonder dat de zes verdachten aanwezig zijn. Tot de mogelijke daders behoren een zwager van de Libische president Gaddafi, een Libische diplomaat die destijds in Congo de koffer met explosieven aan een passagier zou hebben gegeven, een lid van de toenmalige Congolese oppositie en twee leden van de Libische veiligheidsdienst. (AP, Reuters, AFP)