Verdachte beursfraude eist tonnen van NIB

De van beursfraude verdachte directeur van effectenkantoor NIB Securities Dick V. eist van zijn werkgever Nationale Investeringsbank (NIB) 'enkele tonnen' schadevergoeding. V. deed dat in een kort geding dat vorige week diende. Zijn advocate wilde vanochtend het schadebedrag niet preciseren maar zei wel dat het minder dan een miljoen bedraagt.

V. had het kort geding aangespannen nadat bekend werd dat zijn werkgever ontslag voor hem had aangevraagd. Hij eist dat deze aanvraag wordt ingetrokken. Gezien de vertrouwensbreuk met zijn werkgever acht V. het niet denkbaar dat hij terugkeert in zijn functie. In ruil voor geld is bij bereid mee te werken aan ontbinding van zijn contract.

V. trad af als directeur van NIB Securities toen duidelijk was geworden dat hij verdacht werd van criminele activiteiten zoals het witwassen van zwart geld, misbruik van voorwetenschap en valsheid in geschrifte. De verdachte NIB-medewerkers hebben enkele dagen vastgezeten voor verhoor.

NIB Securities is na het bekendworden van de verdenkingen opgeheven. De activiteiten van het effectenkantoor zijn voortgezet door de eigenaar, de Nationale Investeringsbank.

NIB Securities kwam voort uit NIB Strating. De oprichter daarvan, Adri S., geldt met commissionair Han V. als hoofdverdachte in de fraudezaak.

NIB heeft naar verluidt ook ex-directeur Nico A. ontslag aangezegd. Ex-directeur en commissaris Dick du C. is eerder op eigen initiatief opgestapt.

De bank wilde vanochtend geen commentaar geven.