Sterker op Duitse markt; Winstcijfers Baan ruim verdubbeld

ROTTERDAM, 30 JAN. Het softwarebedrijf Baan heeft in het afgelopen jaar voor het eerst op de Duitse markt een hogere omzet behaald dan in het thuisland Nederland. Dit heeft Baan vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

De omzet van Baan in Duitsland groeide met 87 procent, waardoor dit land de belangrijkste afzetmarkt van Baan in Europa werd. Baans grootste concurrent in Duitsland is het softwarebedrijf Sap. Financieel directeur K. Wagenaar: “We denken dat onze Duitse collega's het niet zo gemakkelijk zullen hebben met zo'n sterke tegenpartij op hun eigen markt.”

Baan behaalde in Nederland het afgelopen jaar een omzet van 80 miljoen dollar, bijna 160 miljoen gulden. De Duitse markt vertegenwoordigt voor Baan ruim 100 miljoen dollar. Alleen Baans activiteiten op de Amerikaanse markt zijn groter.

De netto winst van Baan kwam in het afgelopen jaar uit op 77,2 miljoen dollar (0,37 dollar per aandeel). Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van de de 36,6 miljoen dollar die het jaar daarvoor werd verdiend.

Als geen rekening wordt gehouden met de kosten van herstructureringen en acquisities steeg de nettowinst in 1997 met 133 procent naar 85,4 miljoen dollar (0,41 dollar per aandeel). De brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) nam toe van 62 naar 68, de nettowinstmarge van 14 naar 18 procent.

Baan maakt zogenoemde ERP-software waarmee bedrijven een reeks bedrijfsprocessen (financiën, productie en logistiek) kunnen beheersen en op elkaar af stemmen. Het afgelopen jaar werd een aantal bedrijven gekocht die een aanvulling kunnen bieden op de softwarepakketten. “Door acquisities en door opbouw en versterking van relaties met klanten en partners hebben we onze mogelijkheden verder uitgebreid”, zegt operationeel directeur T. Tinsley. Baan kocht onder meer het bedrijf Hyperion (dat helpt het financiële pakket van Baan te versterken), en nam een belang in Meta4, een bedrijf dat software ontwikkelt ter ondersteuning van het personeelsbeleid van bedrijven.

De inkomsten die Baan genereerde met de verkoop van licenties op de softwarepakketten steeg met 82 procent naar 437,8 miljoen dollar. De netto omzet van Baan over 1997 nam toe met 65 procent naar 684 miljoen dollar. Volgens Baan hadden koersschommelingen van valuta een negatief effect op de omzet. Zonder deze zou de stijging van de omzet nog acht procent hoger zijn uitgevallen.

De jaarresultaten van Baan leken vanochtend weinig invloed te hebben op de koers van het het aandeel. Tegen de middag noteerde het fonds een dubbeltje stijging tot 76,10. Het technologiefonds is, gemeten naar de verhouding tussen beurskoers en winst per aandeel, een van de hoogste gewaardeerde fondsen van de Amsterdamse beurs.