Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Historisch overzicht over de viering van Koninginnedag in Nederland en hoe er in Duitsland over Beatrix wordt gedacht. Tevens het VVD-verkiezingscongres in Papendal. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Interview met VVD-leider Frits Bolkestein over de criminaliteit in ons land. Voorts de gebeurtenissen in Amsterdam rondom de verjaardag van de koningin en de 'vakjury' over minister Van Mierlo. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. O.a. fragmenten uit een filmpje van 1938 uit Rotterdam toen daar de verjaardag van Beatrix werd gevierd, het VVD-congres en de schenking aan het audiovisuele archief van 35.000 reclamespotjes die vanaf 1925 te horen en te zien waren. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Köpfchen mit Krone. Gesprek met prins Claus over de positie van het koninklijk huis naar aanleiding van de verjaardag van Beatrix. Haar politieke invloed is groter dan menigeen denkt. Claus noemt Nederland daarin een republiek met een erfelijke vorst. Duitsl.2, 21.15-21.45u.

DRAMA

A dance to the music of time. Eerste van een achtdelige Engelse dramaserie naar de boeken van Anthony Powell over de vriendschap tussen vier Eton-studenten. Gisteren besproken. Ned.3, 21.03-22.00u.

SPORT

Oranje en de Winterspelen. Portretten van de Nederlandse kanshebbers op Olympisch goud bij het schaatsen o.a. Rintje Ritsma en Annamarie Thomas. RTL5, 18.05-18.30u.

KUNST

Panorama vrijdag. Een Hongaarse avond met een zoektocht naar de ware geschiedenis van de Hongaarse 'bloedgravin' uit de zestiende eeuw Erzsébet Bathory. Ook een gesprek met de schrijver Peter Nadas over de autobiografische aspecten in zijn werk. Ned.3, 23.23-0.05u.

FILM

Bachelor Party (Neal Israel, 1984, VS). Minder verheffende klucht over door rampen geteisterd hengstenbal. Met Tom Hanks. SBS6, 20.25-22.15u., onderbroken door reclame. . Love Field (Jonathan Kaplan, 1992, VS). De vaak onderschatte regisseur van 'The Accused' weet andermaal een gevoelig politiek onderwerp van een menselijk gezicht te voorzien. Jackie Kennedy-adept Michelle Pfeiffer (ze kreeg een Oscarnominatie voor deze, misschien wel haar beste rol) vertrekt, daags na die fatale rit in Dallas, naar Washington om de begrafenis van haar president bij te wonen. Onderweg raakt haar lot verstrikt met dat van een Afro-Amerikaanse man en zijn kleine dochtertje en ontdekt zij hoe diep de kloof is tussen blank en zwart. RTL4, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Cool As Ice (David Kellogg, 1991, VS). Op de maat van rapper Vanilla Ice geschreven flut-romance. Bijrol van Naomi Campbell. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

The Last Boy Scout (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis is een van weerzin over de verloedering van Los Angeles vervulde privé-detective in slordig vertelde actiefilm over corruptie in hoogste politieke kring. Veronica, 21.05-23.00u., onderbroken door reclame.

Il silenzio dei prosciutti / The Silence of the Hams (Ezio Greggio, 1994, Italië). Door de Italiaanse tv-komiek Greggio gemaakte satire op 'The Silence of the Lambs' (Jonathan Demme, 1991) confronteert FBI-agent-in-opleiding Billy Zane niet alleen met Dr. Animal Cannibal Pizza, maar ook met Sharon Bone. Belg.1, 21.20-22.44u.

Love and Human Remains (Denys Arcand, 1993, Canada). De Frans-Canadese regisseur van 'Le déclin de l'empire américain' geeft, in wat bedoeld is als een zwarte komedie, een grimmig beeld van jonge volwassenen die vreugdeloos naar een bevredigende relatie verlangen in een steriel Montréal. Belg.2, 23.05-0.45u.

Cyborg (Albert Pyun, 1989, VS). SF-vehikel voor Jean-Claude Van Damme. Solist bestrijdt kannibalistische rovers in een post-nucleaire wereld. SBS6, 23.05-0.30u., onderbroken door reclame. . Widow's Peak (John Irvin, 1994, Ierland). Aangenaam, satirisch en liefdevol portret van een door vrouwen gedomineerd Iers dorpje in de jaren twintig concentreert zich op de rivaliteit tussen oude vrijster Mia Farrow en een geheimzinnige oorlogsweduwe met een Amerikaans accent (Natasha Richardson). Ned.1, 23.31-1.09u.

Le juge Fayard, dit 'Le sheriff' (Yves Boisset, 1976, Frankrijk). Authentieke gebeurtenissen rond de moord op rechter Renaud in Lyon en de rol van de Service d'Action Civique stonden model voor spannende thriller die scherpe en gedurfde aanval doet op de Franse samenleving die een oligarchische verstrengeling toelaat van politiek, geld en ambtenarij. Duitsl.1, 23.55-1.40u., nagesynchroniseerd.

Un anima divisa in due / Een gespleten ziel (Silvio Soldini, 1993, Italië). Zie film-vooraf. Ned.3, 0.20-2.23u.

Une corde, un colt (Robert Hossein, 1968, Frankrijk/Italië). Stokbrood-spaghetti-western met hoofdrol van regisseur Hossein als huurmoordenaar. TV10, 0.35-2.05u.

Johnny Oro (Sergio Corbucci, 1966, Italië). Vroege spaghetti-western. Man belegert stadje waarin moordenaar van zijn broer gevangen zit. Duitsl.1, 1.40-3.05u., nagesynchroniseerd.

Confidential (Edward L. Kahn, 1935, VS). Smakelijke B-thriller met Donald Cook als under cover-agent. BBC2, 2.05-3.40u., zwart-wit.

Saturday Night and Sunday Morning (Karel Reisz, 1960, Engeland). Succesvol, invloedrijk, destijds beetje controversieel arbeidersdrama behoorde tot de paradepaardjes van British New Wave. Albert Finney schittert als fabrieksarbeider uit Nottingham, die tijdelijk uit zijn keurslijf stapt en onbeteugeld van het leven geniet. Morgen, Duitsl.2, 5.35-7.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.