Roddel in de oudheid

Het artikel 'Seks-roddel was al politieke propaganda bij de Romeinen', waarin de detectiveromans van de Amerikaan Steven Taylor uit Cicero's tijd worden besproken, herinnerde me aan de zeven boeken van de Britse schrijfster Lindsey Davis, over de tijd van keizer Vespasianus (69-79 n.Chr.).

Een vergelijking met het werk van Steven Taylor valt misschien niet in haar nadeel uit. Lindsey Davis koos voor het historisch kader van haar detectiveromans de Annalen van de historicus Tacitus, een man wiens compacte en gecompliceerde Latijnse zinnen menig gymnasiast tot wanhoop brachten. Haar hoofdfiguren in elk van de romans zijn Marcus Didius Falco, een man uit het volk en zijn bijna onbereikbare geliefde Helena, dochter van een senator. Falco onderzoekt, meestal in opdracht van de keizer, schandalen in het hele Romeinse rijk. In elk boek maakt de lezer met een andere hoek van dat rijk kennis. Last Act in Palmyra (1994) speelt met een theatergroep in het Midden-Oosten. Falco werkt in de zilvermijnen in Engeland (The Silver Pigs) en reist naar de olijvenplantages in Zuid-Spanje (Time to depart, 1996) om met gevaar voor zijn leven corruptie te ontmaskeren, die de staatsfinanciën dreigen te ontregelen. The Iron Hand of Mars brengt ons in Germania en het drassige land der Batavieren, waar generaals een dubieuze, zelfs verraderlijke rol speelden. Lindsey Davis komt uit Birmingham, studeerde Engels in Oxford, werd daarna ambtenaar, maar wijdt thans haar leven geheel aan schrijven. Ik zie uit naar haar achtste roman. Zullen Falco en Helena dan hun standsverschil kunnen overbruggen en mogen trouwen? Gaat de filmindustrie ook Lindsey Davis ontdekken en krijgen we eindelijk Nederlandse vertalingen van haar boeken? Ik noem ten slotte de zeven titels in volgorde van verschijning: The Silver Pigs, Shadows in Bronze, Venus in Copper, The Iron Hand of Mars, Poseidon's Gold, Last Act in Palmyra, Time to Depart. Haar romans verschijnen bij de bekende grote uitgever Random House in de serie Arrow Books.