Paus hoopt op 'Pools effect'

ROME, 30 JAN. Paus Johannes Paulus II hoopt dat zijn zondag afgesloten bezoek aan Cuba dezelfde effecten zal hebben als zijn eerste reis naar Polen in 1979. Dat bezoek heeft een belangrijke bijdrage geleverd tot de uiteindelijke val van het communistische regime in Warschau.

“Mijn reis naar Cuba heeft me erg doen denken aan mijn eerste reis naar Polen in 1979”, zei de paus op zijn wekelijkse audiëntie. “Ik hoop voor onze broeders en zusters op dat mooie eiland dat de vruchten van deze pelgrimstocht dezelfde zullen zijn als die van mijn pelgrimstocht naar Polen.”

Net als op zijn bezoek aan Polen heeft de paus in Cuba niet de frontale aanval gezocht op het bewind van Fidel Castro, maar wel met nadruk opgeroepen tot respect voor de mensenrechten en meer vrijheid. De pausreis naar Polen schepte het klimaat waarbinnen de vakbond Solidariteit kon ontstaan, die een reeks concessies van de toenmalige machthebbers in Warschau wist af te dwingen die uniek waren voor het toenmalige Oost-Europa.