Ontvoerder Heineken in Paraguay opgepakt

ROTTERDAM, 30 JAN. De voormalige Heineken-ontvoerder Frans M. is woensdag opgepakt in Paraguay, aldus de politie van Paraguay. De Nederlandse justitie zal om zijn uitlevering vragen.

M. had een valse Paraguyaanse identiteitskaart op de naam Rudolph Doves. Hij ontsnapte in 1985 uit het Pieter Baancentrum in Utrecht, waarna hij zich in Paraguay vestigde. Hij bewoonde een boerderij in Paraguari, zo'n vijftig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Asunción.

M. is wegens de ontvoering in 1985 bij verstek veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. In 1983 ontvoerde hij samen met vier anderen Freddy Heineken en diens chauffeur Doderer. De twee slachtoffers werden vrijgelaten, nadat 35 miljoen gulden losgeld was betaald, waarvan 8 miljoen nooit is teruggevonden. M. zou destijds 3 miljoen gulden van het losgeld hebben gekregen.

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam is uit onderzoek van het Kernteam Amsterdam-Amstelland gebleken dat Cor van H., een andere ontvoerder van Heineken, M. een aantal keren heeft opgezocht in Paraguay. Van H. voorzag vermoedelijk in het levensonderhoud van M., aldus de woordvoerder.

De advocaat van M. in Nederland, mr. A. Moszkowicz, vernam donderdag via de media dat zijn cliënt is aangehouden. In 1995 wist Moszkowicz de uitlevering van M. aan Nederland te voorkomen. De ontvoerder zat toen drie weken in de Paragyuaanse gevangenis, nadat misdaadjournalist Peter R. de Vries hem had opgespoord. Dankzij een door Moszkowicz opgevoerde procedurefout werd M. weer vrijgelaten. Een rechter in Paraguay bepaalde toen dat Nederland formeel geen uitleveringsverzoek had gedaan, omdat de rechtbank niet over de juiste stukken beschikte.

Van de vijf Heineken-ontvoerders zitten er momenteel vier weer vast. Van H. werd in oktober vorig jaar gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich zou bezighouden met drugshandel en het witwassen van zwart geld. Martin E. werd in 1996 in Spanje gearresteerd voor smokkel van 300 kilo hasj. Jan B. schoot in 1994 een 44-jarige douanier dood, nadat hij in de Amsterdamse haven op heterdaad was betrapt bij het in ontvangst nemen van 20 kilo cocaïne. Hij kreeg in 1995 in hoger beroep twintig jaar gevangenisstraf.

Ook ex-ontvoerder Willem H. wordt verdacht van betrokkenheid bij de misdaadorganisatie van Van H. Hij is nog op vrije voeten.

“Oh zeker, moeders die de lippen van hun dochter rood verven en hun halsjes besprenkelen met vreemde parfummetjes, dat zijn de moeders die we nodig hebben, dat zijn de moeders die bereid zijn voor het geluk van hun kinderen te sterven, die bereid zijn hun kinderen te vermoorden voor het geluk van hun kinderen.”