Olympische poëzie

De Olympische Spelen voor de poëzie: het klinkt haast te mooi om waar te zijn, en dat is het dan ook niet echt. Dat wil zeggen, in Nagano zullen geen dichters aan de start verschijnen. Maar van 7 tot 17 oktober worden in Stockholm wel de Poetry Olympics gehouden, een internationale krachtmeting in poëzievoordracht. Er zijn vier disciplines: de individuele wedstrijd, de estafette (teams van vier dichters), de triathlon (combi van dichter, danser en een musicus) en een categorie waarin gelet wordt op houding en beweging. De organisator van de Olympics, de Amerikaan Michael Brown, was deze week in Nederland. In de Verenigde Staten organiseert Brown poetry slams, wedstrijden in het voordragen van poëzie. De eerste slams vonden in 1986 plaats in de Get Me High Lounge in Chicago, maar inmiddels worden er in wel zestig Amerikaanse steden toernooien georganiseerd.

In Europa toert Brown langs slams in onder meer Duitsland en Nederland (zoals Hotel Winston in Amsterdam) om mensen enthousiast te maken voor zijn Olympische Spelen. Met de publiciteit (en subsidie) van Stockholm als Europese culturele hoofdstad van 1998 in de rug, hoopt hij enkele tientallen teams naar Zweden te krijgen.