Nieuwe standaard mobiele telefonie

PARIJS, 30 JAN. Negen grote fabrikanten van draagbare telefoons hebben gisteren in Parijs gekozen voor een nieuwe standaard voor mobiele telecommunicatie in Europa.

De producenten bestempelden het besluit als “de eerste stap op weg naar een wereldstandaard voor de komende eeuw”. Door de technologie gaat met name het aantal multimediaverbindingen aanzienlijk omhoog. Op een bijeenkomst van het Europese Instituut voor Standaarden in de Telecommunicatie (ETSI) kozen de concerns voor UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems), dat voortborduurt op het huidige Europese GSM-systeem. Het consortium aangevoerd door het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson won op de ETSI-bijeenkomst met 61 procent van de stemmen ten koste van de groep van onder meer het Duitse Siemens, het Amerikaanse Motorola, het Japanse Sony en het Franse Alcatel. Philips neemt volgens een woordvoerder “een neutrale positie” in. (AFP, DPA, ANP)