Matsunaga (69) nieuwe minister Financiën Japan

TOKIO, 30 JAN. Premier Ryutaro Hashimoto heeft vandaag de weinig prominente politicus Hikaru Matsunaga tot nieuwe minister van Financiën benoemd. De post was open gevallen nadat Matsunaga's voorganger woensdag moest aftreden wegens een corruptieschandaal binnen het ministerie.

De afgelopen dagen hebben verschillende namen van prominentere politici dan Matsunaga gecirculeerd voor de opengevallen post, maar een aantal heeft geweigerd. Financiën wordt vanouds vaak ingenomen door rijzende sterren binnen de partij, zo heeft premier Hashimoto zelf ook eerder op post gezeten. Maar met de huidige problemen liet men dit keer de kruik blijkbaar liever passeren.

Op zijn eerste persconferentie zei Matsunaga vandaag “maatregelen te zullen nemen tegen hen die fouten hebben gemaakt” op het ministerie en te willen werken aan “herstel van het vertrouwen bij de bevolking”. Matsunaga is 69 jaar oud, ooit werkzaam geweest bij het Openbaar Ministerie en al 28 jaar lang parlementslid.

Voordat Matsunaga vandaag aantrad als hoogst verantwoordelijke man voor het financiële beleid, zei regeringswoordvoerder Muraoka dat Japan overweegt meer geld te besteden aan stimulering van de eigen economie om daarmee een bijdrage te leveren aan bestrijding van de crisis in andere Aziatische landen.

Japan wil bezuinigen op zijn enorm gegroeide staatsschuld maar woordvoerder Kanezo Muraoka zei vandaag dat Japan “veel kan doen binnen de grenzen van de wet ter hervorming van de fiscale structuur”.

Muraoka reageerde op felle kritiek van de Amerikaanse permanente handelsvertegenwoordiger Charlene Barshefsky dat Japan te weinig onderneemt voor oplossing van de Aziatische crisis. Barshefsky zei gisteren in Washington tijdens een lezing: “Als tweede economie in de wereld moet Japan een actievere rol spelen om Azië uit de huidige economische crisis te halen. De acties tot dusver zijn absoluut inadequaat.”

Barshefsky verwacht een toename van export uit Azië naar de Verenigde Staten maar ziet geen 'vloed' aankomen. De problematische Aziatische landen kampen met een dollartekort en exportgroei naar de VS zou een makkelijke oplossing zijn. Desondanks zei Barshefsky dat “Japan zich moet openen en zijn markt de eerste bestemming moet zijn voor de enorme produktiecapaciteit van de regio”.