Lawaaipapegaai

“Moestuintjes! Het leven kan zo eenvoudig zijn”, moet professor Roel in 't Veld hebben gedacht. Woensdag kreeg hij tijdens een symposium van adviesfirma Berenschot zomaar de oplossing voor de geluidsoverlast rond Schiphol aangereikt. Ideetje van ondernemer-filosoof Eckart Wintzen.

Een dag eerder had In 't Veld als voorzitter van de commissie die het vlieglawaai bestudeerde, zijn conclusies gepresenteerd. Verkeer en Waterstaat mag de overschrijding van de wettelijke geluidsnormen niet gedogen, vindt de commissie. Maar wat te doen met de groei van het luchtverkeer?

Samen met onder meer minister van Economische Zaken Hans Wijers en VNO-NCW-voorzitter Hans Blankert namen In 't Veld en Wintzen in het Rotterdamse Maastheater 'de agenda voor de volgende eeuw' door. Welke gevolgen hebben informatie-technologie, Europese eenwording en individualisering van de samenleving voor onze persoonlijke identiteit? Het water klotste.

Wintzen, die zijn fortuin met computers verdiende: “Als iedereen is aangesloten op internet”, betoogde Wintzen, “kunnen al die drukke mannetjes op Schiphol gewoon thuisblijven en hun internationale zaken doen vanachter hun computer. De geplande vijfde baan van Schiphol kan dan worden bestemd voor moestuintjes.” Kan het rapport In 't Veld nog worden aangepast?