KNP BT koerst af op splitsing

Met KNP BT komt het volgens de financiële wereld niet meer goed. Tijdelijk voorzitter K. de Kluis lijkt slechts één optie te hebben: splitsing.

ROTTERDAM, 30 JAN. Hebben de aandeelhouders van KNP BT (verpakkings- en handelsbedrijven) nog wat te kiezen als zij op 7 april bij elkaar komen om te praten over de toekomst van hun conglomeraat? De dadendrang van tijdelijk topman K. de Kluis, die officieel ruim drie weken in functie is na het vertrek van twee van de drie bestuurders, wijst op nog maar één strategische optie: opdeling van het concern in twee aparte bedrijven.

Op papier zijn er nog vier mogelijkheden. Doorgaan met het concern zoals het nu is; de verpakkingsdivisie afstoten en de opbrengst investeren in de handelsbedrijven; precies het tegenovergestelde doen of toch het concern in twee zelfstandige eenheden opbreken.

Op 12 februari zal De Kluis het verlossende woord spreken voor de 22.000 medewerkers, de managers en de beleggers. Twee beslissingen in zeven dagen duiden echter op een opdeling. Gistermiddag kondigde het concern een samensmelting aan met Letterhaave, een beleggingsmaatschappij die alleen maar belegt in aandelen van KNP BT zelf. Een week eerder kwam het concern met een bod op de resterende aandelen (30 procent) van de deelneming BT Office Products, die is genoteerd op de Amerikaanse effectenbeurs.

De beursgang van BT Office Products (1995) en de oprichting van Letterhaave (1996) waren financiële toeters en bellen die ingepakt kunnen worden nu het ernaar uitziet dat het feest bij het vijf jaar oude KNP BT nooit meer op gang zal komen.

Als KNP BT in zijn huidige vorm zou willen doorgaan, is er geen reden om Letterhaave op te doeken. Die optie valt af. De twee verstgaande keuzes, de verkoop van een van de twee kernactiviteiten, zijn op dit moment niet realistisch, zo menen financiële experts. Een snelle openlijke aankondiging van een verkoop zou de prijs te veel onder druk zetten. Met het afstoten van de papierdivisie KNP Leykam heeft het concern slechte ervaringen opgedaan. Na een jaar was verkoop rond, maar KNP BT leed een niet aangekondigd, en daarom gevoelig boekverlies.

Blijft over optie nummer vier: opdeling. Een splitsing geeft beleggers in elk geval de indruk dat zij waar voor hun huidige aandelen krijgen. Zij krijgen een nieuw aandeel in een groot handelsbedrijf (11 miljard omzet, 14.500 medewerkers) en een nieuw aandeel in verpakkingsconcern (3 miljard omzet, 7.500 personeel). Het voortbestaan van Letterhaave past niet in dit scenario. De zaak wordt te complex, doordat het beleggingsmaatschappijtje ook gesplitst zou moeten worden.

Het verpakkings- en handelsbedrijf krijgen straks beide een eigen beursnotering, zodat vraag en aanbod op de financiële markten vervolgens de waarde zullen vaststellen. Bij eerdere opbrekers (Vendex, KPN, Cindu) heeft de aankondiging van de splitsing al geleid tot sterk stijgende koersen.

Drie factoren spelen een rol voor de beurskoers: verwachte winstgevendheid, de taxatie van de kracht van de directies van de werkmaatschappijen en eventuele barrières tegen een vijandige overnames. En opsplitsing biedt nog een politiek correct extraatje: de aandeelhouder beslist zelf waarin hij wil beleggen, niet de topmanager van het conglomeraat.