Karpov krijgt vinger in de mond en hapt gretig toe

WIJK AAN ZEE, 30 JAN. Vier deelnemers aan het Hoogovenstoernooi waren gisteren al heel gauw uit de speelzaal verdwenen. Anand en Adams hadden een snelle remise gemaakt, wat niet helemaal naar de zin van Anand kan zijn geweest. Maar er was weinig aan te doen nadat Adams met zwart met een grappig schijnoffer van een stuk vlak na de opening een gelijke stelling had weten te bereiken.

De toevallige voorbijganger die ook Van der Sterren en Karpov vroegtijdig het dorpscentrum De Moriaan zag verlaten, zou het vergeven kunnen worden als hij de verkeerde conclusie had getrokken dat ook zij vlug remise hadden gemaakt. Karpov is met zwart nooit geneigd om ijzer met handen te breken en Van der Sterren is in dit toernooi geen hemelbestormer.

Misschien was Karpov inderdaad vredelievend gestemd geweest. Hij draaide een lange variant van het Dame-Indisch af die meestal op remise uitloopt. Maar als hem een vinger in de mond wordt gelegd, is hij ook met zwart graag bereid om te bijten. Vlak nadat de bekende paden waren verlaten gaf Van der Sterren een pion weg, om de pion terug te winnen moest hij zijn dame in moeilijkheden brengen en om zijn dame daaruit te redden moest hij een matcombinatie toelaten. Let op de kleintjes, is de les die hieruit getrokken kan worden. Karpov staat nu weer op vijftig procent.

Het leek er even op dat Shirov gelijk met Anand zou kunnen komen, want Van Wely behandelde een scherpe variant van de Grünfeld met wit niet goed en belandde regelrecht in een eindspel met een pion minder. Toen rechtte hij de rug en maakte hij nog onverwacht makkelijk remise.

Zo bleef Shirov op de tweede plaats en hij kreeg er gezelschap van Kramnik, die met zwart van Judit Polgar won. Hij wint bijna altijd van haar, of hij nu wit of zwart heeft. Tegen de allergrootsten, Kasparov, Anand en Kramnik, heeft Polgar een werkelijk miserabele score. Tegen Anand kon ze het in dit toernooi een beetje goedmaken, maar tegen Kramnik ging het als vanouds. Niet geheel bevredigende opening, iets slechter middenspel, slecht eindspel, verlies.

De opwindendste partij van de dag was Salov-Gelfand, waarin Salov, ontevreden met zijn positie op de ranglijst, geheel tegen zijn gewoonte in woest ten aanval trok. Met succes, na bange avonturen.

In de grootmeestergroep B behaalde Dimitri Reinderman door een mooie overwinning op Van der Wiel zijn derde grootmeesterresultaat. Genoeg voor de titel, als hij ook nog op de minimaal vereiste rating van 2.500 komt, wat waarschijnlijk vandaag zal gebeuren. “Nu kan ik onbezorgd op de toernooiwinst gaan spelen“, zei Reinderman opgewekt. Eenvoudig zal dat niet zijn, want in deze groep houdt de Oezbeek Kasimdzjanov met 7,5 uit 8 ongenadig huis.

Wit Salov-zwart Gelfand

28. Pd4-e6! Mooi aanvalsspel. 28...Dc7-b7 29. Kg2-g1 Pc6-e5 30. Pe2-f4 f7xe6 31. f5xg6 Tijdnood aan beide kanten. Ze vonden later dat 31. Pxg6 gewonnen zou hebben. 31...Lf8-g7 32. Dh4xh5 Pd7-f8 33. Pf4-d3 Pe5xg6 34. Pd3-f2 Te8-e7 35. Pf2-g4 Te7-f7 36. Pg4-f6+ Lg7xf6 37. g5xf6 Nu staat wit gewoon een stuk achter. 37...Tf7-h7 38. Le3-h6 Kg8-f7 39. Dh5-g4 Db7-d5 Maar hiermee blundert zwart zijn stuk weer terug 40. Th3-h5 Dd5-c6 41. Lh6xf8 Th7xh5 42. Dg4xh5 Dc6-c5+ 43. Dh5xc5 d6xc5 44. Lf8xc5 en wit won het eindspel.