Jeltsin blijft aan tot 2000

MOSKOU, 30 JAN. President Jeltsin heeft vanmorgen verklaard geen kandidaat te zijn in de Russische presidentsverkiezingen in 2000. In het Kremlin zei de president dat hij al een opvolger in gedachten heeft. “Het probleem waar ik nu voor sta is: wanneer moet ik het zeggen”, aldus Jeltsin.

Jelsin heeft recentelijk de positie van premier Tsjernomyrdin versterkt ten opzichte van zijn twee plaatsvervangers: Anatoli Tsjoebais en Boris Nemtsov. “Het is een tactisch juiste zet om de huidige regering onder Tsjenomyrdin te handhaven, al is het wellicht nodig het kabinet te stabiliseren door een of twee leden te vervangen”, zo sprak de president. Waarnemers vermoeden dat hij Tsjernomyrdin, die al vijf jaar premier is, als opvolger ziet, al is het niet ondenkbaar dat de populaire burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov, ook acceptabel voor hem is.