ING-topman commissaris; ABN Amro krijgt belang in KNP BT

ROTTERDAM, 30 JAN. ABN Amro krijgt een belang van enkele procenten in het aandelenkapitaal van verpakkings- en handelsbedrijf KNP BT. De bank krijgt de aandelen in handen als uitvloeisel van een versimpeling van de aandeelhoudersstructuur die KNP BT gistermiddag heeft aangekondigd.

Het is de tweede beslissing die tijdelijk topman K. de Kluis neemt vooruitlopend op de aankondiging van een nieuwe bedrijfsstrategie op 12 februari. Eind vorig jaar ruimden twee bestuurders van KNP BT het veld, waaronder bestuursvoorzitter F. de Wit, na een conflict met de commissarissen over een samengaan met handelshuis Hagemeyer.

Vorige week deed KNP BT een bod van ruim 200 miljoen gulden op de resterende aandelen van zijn deelneming BT Office Products die is genoteerd op de Amerikaanse effectenbeurs. Vier beleggers in BT Office stapten gisteren naar een Amerikaanse rechter om een hoger bod te krijgen. De koers van BT Office was voor het bod al rap gestegen en ligt sindsdien boven de biedingsprijs.

KNP BT kondigde gisteren ook de versterking van de raad van commissarissen aan met een zwaargewicht, bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs van bank en verzekeraar ING. “Jacobs is iemand die het vertrouwen van beleggers geniet”, zo zei een bankier vanochtend. Jacobs wordt commissaris op 1 juni, na zijn pensionering bij ING. Hij neemt de plaats in van F. Hoogendijk, die april vorig jaar is afgetreden. Er is ten minste nog een andere vacature in de raad.

KNP BT versimpelt zijn aandeelhoudersstructuur door Letterhaave te kopen, een beursgenoteerd bedrijfje dat louter belegt in aandelen van KNP BT zelf. KNP BT ruilt elk aandeel Letterhaave voor een aandelen KNP BT. Het totaal aantal aandelen van het concern stijgt daardoor niet. ABN Amro is sinds begin november meerderderheidsaandeelhouder van deze investeringsmaatschappij.

Letterhaave bestaat nog geen twee jaar. Het beleggingsfonds werd opgezet toen voormalig grootaandeelhouder MacMillan Bloedel (papierfabriek) zijn belang van ongeveer 17 procent in KNP BT wilde afstoten. Letterhaave moest particuliere beleggers lokken. Het fonds ontvangt het contante dividend op zijn aandelen KNP BT, maar keert vervolgens zelf een dividend in aandelen uit. Dat is voor Nederlandse particuliere beleggers fiscaal aantrekkleijk.

Na de beursintroductie van Letterhaave zou KNP BT alleen maar dividend in contanten uitkeren. Het concern gaat nu ook dividend in aandelen uitkeren als de belegger dat wenst en zegt maatregelen te treffen waardoor de groei van het aantal uitstaande aandelen wordt geneutraliseerd.

Op de aandeelhoudersvergadering van 7 april zal het voorstel voor samensmelting met Letterhaave worden besproken, samen met de nieuwe strategische koers van het concern.