In het voortgezet onderwijs; Bonden roepen op tot nieuwe lerarenstaking

UTRECHT, 30 JAN. Leraren op middelbare scholen zullen tussen 16 en 19 februari een hele dag staken uit protest tegen de hoge werkdruk. Hiertoe hebben de onderwijsbonden gistermiddag opgeroepen tijdens de staking van één middag waaraan zo'n achtduizend leraren meededen.

Met 124 gehuurde bussen en met openbaar vervoer togen leraren uit het hele land naar de Jaarbeurshal in Utrecht om hun eis voor twee uur minder lessen per week kracht bij te zetten. De CAO-onderhandelingen tussen de onderwijsbonden en de schoolbesturen zijn hierop een maand geleden vastgelopen.

De stakers zullen volgens de bonden AOb, Onderwijsbonden CNV, AbvaKabo en CHMF weer actie voeren in februari, verspreid over vier regio's, tenzij de gezamenlijke schoolbesturen de eis van arbeidsduurverkorting inwilligen. Het zijn de eerste stakingen ooit waaraan alleen leraren uit het voortgezet onderwijs meedoen. Hoewel 77 procent van de 35.000 vakbondsleden niet staakte, ontvingen de organisatoren gisteren honderden handtekeningen van leraren die zich solidair verklaarden. Leraren met eindexamenklassen was gevraagd door te werken.

Voltijdse leraren geven nu 28 lesuren (een lesuur duurt vijftig minuten) per week, naast allerlei andere werkzaamheden. Er zijn weinig landen in Europa waar leraren zoveel uren maken, met zulke grote klassen, bleek onlangs uit een internationale vergelijking van de OESO.

De besturen lieten gisteren tijdens de actie de bonden weten dat zij de oude CAO opzeggen. Dit is uitsluitend een formele actie, nodig om straks een nieuwe CAO te kunnen afsluiten, maar de bonden interpreteerden dit wegens de timing als een “polariserend” gebaar van de besturen, aldus de woordvoerder van de Onderwijsbonden CNV. J. Tichelaar, voorzitter van de AOb, riep als reactie op tot de nieuwe stakingen. De stakers joelden enthousiast.

De schoolbesturen vinden ook dat leraren onder grote druk werken, zeggen ze, maar kunnen de arbeidsduurverkorting tot 26 lesuur per week niet betalen. Ze verwijten de AOb eerder geen goede CAO te hebben afgesloten met minister Ritzen (Onderwijs), omdat de AOb akkoord is gegaan met tachtig procent financiële compensatie van de arbeidsduurverkorting. Dit betekent in veel gevallen dat scholen geen extra personeel kunnen inzetten.

“Als de besturen het met ons eens zijn over de werkdruk, waarom leggen zíEÉj het werk dan niet neer vandaag”, zei Tichelaar tijdens zijn toespraak. Ritzen, die zichzelf niet beschouwt als een partij in het arbeidsconflict, zegt de staking te betreuren.