In alternatieve schaatstocht; Brokkenpiloot slaat zijn slag op Weissensee

ROTTERDAM, 30 JAN. Ruim een jaar nadat hij in de Elfstedentocht de grootste pechvogel was na een valpartij heeft Peter de Vries in Karinthië de tiende alternatieve versie gewonnen. Hij versloeg op de Oostenrijkse Weissensee in de eindsprint zijn enige medevluchter, Yep Kramer, in een recordtijd van 5 uur, 24 minuten en 55 seconden. Het tweetal had twee minuten en 22 seconden voorsprong op de nummer drie, Rob van Meggelen.

In 1989, toen Dries van Wijhe de eerste alternatieve tocht won, zag het er helemaal niet best uit voor De Vries. Elf jaar geleden kreeg hij een ernstig auto-ongeluk waarbij zijn linker scheenbeen verbrijzeld raakte. Tevens brak hij zijn kuitbeen. Daarna brak hij dat linkerbeen nog twee keer. Na een lange herstelperiode won de Fries in 1993 eindelijk een wedstrijd. De echte doorbraak kwam drie jaar later, met winst op de Weissensee. In de Elfstedentocht had hij pech toen hij in de kopgroep na een valpartij zijn linkerschouderblad brak. Nu won hij echter opnieuw, met de veertigjarige trainingsmaat Kramer net ver genoeg achter zich.

“Kramer kon me amper volgen in de finale. Vanuit het publiek werd nog geschreeuwd dat hij op kop moest rijden. Dat lukte hem niet meer”, gniffelde de tien jaar jongere De Vries.

Het wedstrijdverloop was lange tijd saai. Ontsnappingen waren er wel, maar die liepen op niets uit. Halfweg koers probeerde veertien schaatsers, onder wie Hulzebosch, Stam, Kromkamp en Kramer, het serieus. Peter de Vries riep hen tot orde. “Door het mooie weer en ijs was de tweehonderd kilometer een 'makkie', werd er gezegd. Maar de grote groep dunde naarmate de race vorderde gelukkig snel uit”, aldus De Vries.

De strijd ontbrandde negentig kilometer voor het einde. Stam, Van Meggelen, Kramer, De Vries, Zandstra, Van der Wetering en Baars ontsnapten. Het zevental sloeg razendsnel een fors gat. De Friese-Elfstedenhelden Angenent en Hulzebosch misten de slag. “Ik kon niet rijden, want mijn ploeggenoot Baars zat in de kopgroep”, zei Angenent.

Veel strijdlustiger was Hulzebosch. Hij sleurde zo'n tien kilometer alleen op kop van het peloton om de vluchters te achterhalen. Er kwam geen assistentie. “Onbegrijpelijk zo iets”, sprak Hulzebosch. “De achterblijvers gooiden er met de pet naar. Ze hadden hun gedachten al bij het skiën en het bierdrinken”. Het Friese koppel Kramer en De Vries ontsnapte twintig kilometer voor de finish uit de eerste groep en werd niet meer achterhaald.

Bij de vrouwen maakte Gretha Smit indruk. De schaatsster uit Rouveen, die zaterdag het open Nederlandse marathonkampioenschap won, voltooide de tocht in vijf uur 49 minuten en 33 seconden. Ze had een voorsprong van ruim twee minuten op haar concurrentes Klaziena Seinstra en haar zusje Jenita.