Hoofdofficier Daverschot wil overplaatsing

DEN HAAG, 30 JAN. De Groningse hoofdofficier R. Daverschot heeft vanmiddag om overplaatsing gevraagd. Daverschot zegt dat zijn werkzaamheden in Groningen beter kunnen worden gedaan door een nieuwe hoofdofficier van justitie, mede gelet op het vertrek van burgemeester Ouwerkerk en korpschef Veenstra.

Daverschot raakte gisteren opnieuw in opspraak, nadat was gebleken dat onder zijn leiding gesprekken met journalisten zijn opgenomen. CDA-leider De Hoop Scheffer heeft het opnemen van gesprekken veroordeeld.

Eerder stelde minister Sorgdrager een onderzoek in naar het vroegtijdig bekend worden van het rapport-Bakkenist via Radio Noord. Dit rapport, opgesteld naar aanleiding van de zaak rond de valselijk van incest beschuldigde ex-politiechef Lancée, velde een vernietigend oordeel over de verstoorde verhoudingen in Groningen.

In de affaire-Lancée lag vooral hoofdofficier Daverschot onder vuur, maar uiteindelijk stapte korpschef Veenstra enkele weken geleden naar aanleiding van het rapport op. Veenstra werd deze week gevolgd door burgemeester Ouwerkerk van Groningen, nadat woensdagavond bleek dat hij nog maar steun had van een kleine meerderheid in de gemeenteraad.

In het kader van het onderzoek naar het 'lek' verhoorde de Rijksrecherche afgelopen woensdag Radio-Noordjournalist G. de Boer. Daaruit bleek dat het openbaar ministerie sinds begin januari gesprekken tussen persofficier van justitie J. de Valk en journalisten opneemt. Deze telefoontapes zijn vervolgens zonder tussenkomst van de rechter-commissaris aan de Rijksrecherche gegeven. Hoofdredacteur R. Dijkhuis van RTV Noord vindt dat de vertrouwelijkheid tussen de journalist en de persofficier is aangetast. Hij heeft inmiddels een klacht ingediend.

CDA-leider De Hoop Scheffer zei gisteren in het tv-programma Den Haag Vandaag het opnemen van de gesprekken “onheilspellend” te vinden. Hij sprak van “Sovjet-praktijken”. Hij liet zich niet uit over een vertrek van Daverschot.

D66 en PvdA daarentegen vonden vanochtend al dat Daverschot moest opstappen. Het Tweede-Kamerlid Scheltema (D66) vindt het goed dat Groningen nu met een schone lei begint. Twee van de drie leden uit de zogenoemde driehoek waren al eerder opgestapt.