GRONINGEN; 'Afstaan banden moest'

Het openbaar ministerie in Groningen vindt dat er niets laakbaars is aan het opnemen van de gesprekken. “Een ieder is vrij tot het opnemen van telefoongesprekken waaraan hij zelf deel neemt”, schrijft De Valk in een persverklaring. De hectische situatie waarin het parket zich bevindt vormde de aanleiding om de gesprekken met verslaggevers op te gaan nemen. Zo kon worden nagegaan welke vragen door journalisten aan het openbaar ministerie waren gesteld en welke antwoorden daarop waren gegeven.

Niet bekend

Over de inhoud van het gesprek zegt hoofdredacteur Dijkhuis van RTV Noord dat daarin niet wordt aangetoond wie heeft het rapport-Bakkenist heeft gelekt. Er zou juist uit blijken dat “een of meerdere mensen worden ontlast”. Dijkhuis doelt daarmee op leden van het openbaar ministerie van Groningen. Er is gesuggereerd dat zij het rapport vroegtijdig in handen van Radio Noord hebben gespeeld.

Omdat de relatie is verstoord, heeft RTV Noord de productie en uitzending van het programma Opsporing Noord, dat samen met justitie wordt gemaakt, opgeschort.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is in dit geval door het openbaar ministerie de journalistieke integriteit niet gerespecteerd. De NVJ acht dit ontoelaatbaar.