F.W. De Klerk trad af wegens geliefde

JOHANNESBURG, 30 JAN. De voormalige president van Zuid-Afrika, F.W. De Klerk, houdt er, naar deze week bekend is geworden, al enige jaren in het geheim een geliefde op na en volgens bronnen in zijn Nationale Partij was dit de reden dat hij vorig jaar augustus aftrad als partijleider. Ook president Mandela zou zich met de zaak hebben bemoeid.

Begin deze week onthulde De Klerk zelf dat er problemen bestonden tussen hem en zijn vrouw Marike. Gisteren legde hij uit waarom. “Ik ben verliefd geworden op een andere vrouw”, zei hij, zonder de dame bij naam te noemen. Maar de Zuid-Afrikaanse pers achterhaalde haar identiteit. Het gaat om Elita Georgiades, vrouw van de Griekse scheeps- magnaat Tony Georgiades.

Tony Georgiades deed in de jaren tachtig zaken met Zuid-Afrika en was volgens sommige berichten een van de mensen die de sancties tegen het apartheidsbewind ontdook. De Klerk ontmoette Georgiades in 1990. De in Londen woonachtige zakenman had grote bewondering voor de toenmalige president van Zuid-Afrika, die bezig was een politieke omwenteling in zijn land te bewerkstelligen. De Klerk en zijn vrouw Marike bezochten het echtpaar Georgiades verscheidene malen in Londen. In december 1993, nadat De Klerk samen met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst had genomen, maakten de twee echtparen een cruise op de Middellandse Zee. Daar zouden 'F.W.' en Elita elkaar hun liefde hebben verklaard.

Toen Tony Georgiades achter de affaire kwam - dit was na de democratische overgang in 1994 in Zuid-Afrika - ontstak hij in grote woede en belde hij De Klerks opvolger, Nelson Mandela. De Klerk was op dat moment vice-president. Mandela ontbood De Klerk naar zijn kantoor en vroeg om uitleg. Volgens bronnen in Pretoria hadden de twee leiders een hooglopende ruzie over de kwestie, maar besloten beiden erover te zullen zwijgen. Volgens bronnen in De Klerks Nationale Partij trad De Klerk op 27 augustus vorig jaar onverwachts af als voorzitter in verband met zijn liefdesperikelen, die dreigden uit te lekken. Dit verklaart waarom De Klerk enige weken voor zijn aftreden zei nog geruime tijd te zullen aanblijven. De Klerk zelf heeft tegengesproken dat de liefde een rol speelde bij zijn aftreden.