Fusie banken in Vlaanderen nu definitief

ROTTERDAM, 30 JAN. De Belgische Kredietbank, Cera en de verzekeringsmaatschappij ABB gaan fuseren. Vanochtend hebben de drie partners bekend gemaakt dat een akkoord is bereikt over de vorming van de een na grootste financiële groep van België.

Er zullen door de fusie geen ontslagen vallen. Na de overname van BBL door ING is de fusie van de Vlaamse instellingen de tweede grote herschikking in de Belgische bankenwereld in korte tijd. Gouverneur Verplaetse van de Nationale Bank verklaarde vanochtend in een reactie verheugd te zijn over de fusie. “De nieuwe groep is voldoende sterk om op Europees gebied met kans op succes samen te werken en volledig zijn identiteit te behouden.” Eerder heeft de Rabobank 'oriënterende gesprekken' gevoerd over samenwerking met de Kredietbank, maar die besprekingen zijn in de ijskast gezet.

De fusiebesprekingen hebben als gevolg van de ingewikkelde financiële structuur lange tijd in beslag genomen. De Kredietbank is in handen van de beursgenoteerde holding Almanij, terwijl Cera en ABB beide in handen van de coöperatieve Boerenbond zijn en belangen hebben in Almanij. Hoe de machtsverhoudingen in de nieuwe structuur zijn geregeld, zou vanmiddag bekend worden gemaakt.