EU wil greep op computerverkeer.

BIRMINGHAM, 30 JAN. De EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vinden dat de overheid in staat moet zijn de uitwisseling van gecodeerde computerberichten tussen criminelen af te tappen. Ze willen eisen stellen aan de aanbieders van zogeheten cryptografische diensten waarmee computerinformatie kan worden gecodeerd. Justitie vreest dat computers steeds vaker worden gebruikt bij criminele activiteiten als het witwassen van geld.

De ministers zijn in Birmingham bijeen voor informeel beraad. Hoewel nationale veiligheid en geheime diensten vallen onder het beleid van de individuele landen, vinden de ministers dat de snelle ontwikkeling van de computercriminaliteit aanleiding is voor Europese initiatieven. “De technologische ontwikkelingen gaan zo razendsnel dat we soms het gevoel hebben dat we er hijgend achteraanlopen”, aldus minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken).