ETA doodt raadslid in Sevilla

MADRID, 30 JAN. In een aanslag die wordt toegeschreven aan de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn de afgelopen nacht een wethouder van Sevilla voor de conservatieve Partido Popular en diens echtgenote doodgeschoten. Het echtpaar werd door het hoofd geschoten voor de deur van hun huis in het centrum van de Andalusische hoofdstad. Het is voor de vierde maal binnen een half jaar dat ETA een moordaanslag pleegt op lokale politici van de regerende Partido Popular.

De 37-jarige Alberto Jiménez Becerril was wethouder van financiën en plaatsvervangend burgemeester van Sevilla. Het vermoorde echtpaar laat drie kinderen na. Het is voor de eerste maal dat ETA een aanslag op een lokale PP-politicus uitvoert buiten de regio Baskenland. Hoewel de terreurbeweging de aanslag nog niet heeft opgeëist, wijst volgens de politie alles - onder meer de gebruikte munitie- op het werk van ETA. De wethouder kwam bovendien voor op een lijst met potentiële slachtoffers die werd aangetroffen bij een van de invallen bij ETA-schuilplaatsen.

ETA-terroristen voeren sinds afgelopen zomer een speciale moordcampagne gericht tegen wethouders en raadsleden van de regerende Partido Popular. De serie moorden begon met de ontvoering en het doodschieten van het jeugdige raadslid Miguel Angel Blanco. Hierna volgde nog twee moordaanslagen in Baskenland. Eerder deze week mislukte een bomaanslag op een conservatief raadslid in Baskenland. Aanslagen van ETA in het zuiden van Spanje zijn zeldzaam. Niettemin waarschuwde minister van binnenlandse zaken Jaime Mayor Oreja eerder dat de beweging over een terreur-commando in Andalusië beschikt.

In heel Spanje zijn vandaag protestbijeenkomsten georganiseerd om tegen de laatste aanslag te protesteren. De aanslag vindt plaats felle debatten deze week over de vraag hoe lokale politici van de Partido Popular beter beschermd kunnen worden tegen het ETA-geweld. In Baskenland blijkt de politie niet in staat om alle raadsleden van lijfwachten te voorzien. Een speciaal opgericht fonds van de Partido Popular voor het fianncieren van particuliere lijfwachten stuitte evenwel op veel kritiek. ETA lijkt te willen bewijzen dat het fonds zinloos is.