Duisenberg wil bank acht jaar leiden

ROTTERDAM, 30 JAN. De voormalige president van De Nederlandsche Bank Wim Duisenberg voelt er niets voor slechts voor vier jaar de Europese Centrale Bank (ECB) te leiden. Dat zou in strijd zijn met het Verdrag van Maastricht, aldus Duisenberg gisteren in het tv-programma Nova.

De benoeming bij de ECB is voor acht jaar, onderstreepte het huidige hoofd van het Europees Monetair Instituut in een vorige week opgenomen vraaggesprek. “Het zou een zeer slechte start zijn voor de nieuwe centrale bank wanneer de eerste beslissing meteen zou afwijken van het Verdrag van Maastricht.”

Zowel Duisenberg als president Jean-Claude Trichet van de Franse Centrale Bank is kandidaat voor het presidentschap van de ECB. Met zijn opmerking sluit Duisenberg het compromis uit dat volgens aanhoudende geruchten in de maak is. De Nederlander zou de hoogste post bij de Europese Centrale Bank volgens dat compromis vier jaar vervullen. Daarna zou de Franse kandidaat het presidentschap overnemen. “De benoeming is voor acht jaar. Ik ben nu 62 jaar en, als ik gezond blijf, ben ik van plan om nog een poos door te gaan.”

De Franse pers gaat er nog steeds van uit dat Duisenberg voor drie jaar president wordt en Trichet vijf jaar. Die verdeling gaat uit van de gedachte dat Duisenberg na drie jaar 65 is en al enige jaren aan het hoofd staat van de voorloper van de ECB, het Europees Monetair Instituut.

Vandaag komt de serieuze financiële krant La Tribune met een variant. Duisenberg zou de ECB vier jaar leiden. In die periode kan Trichet de leiding van de Europese Ontwikkelingsbank (EBRD) in Londen op zich nemen. Daarna zou Trichet voor de volle termijn van acht jaar aan het hoofd van de ECB komen te staan.