Dood vrouw mogelijk te wijten aan ziekenhuis

DEN HAAG, 30 JAN. Een 88-jarige vrouw uit St Oedenrode heeft mogelijk niet de juiste behandeling gekregen in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis.

De vrouw werd met een ernstige longaandoening op de eerste hulp van het ziekenhuis binnen gebracht. In dat ziekenhuis waren op dat moment de bedden op de intensive care-afdeling bezet. De behandelende artsen oordeelden dat de vrouw kon worden vervoerd naar een van de ziekenhuizen in de omgeving. In het 25 kilometer verderop gelegen Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel overleed zij kort na aankomst.

Het Catharina Ziekenhuis onderzoekt nu of de toestand van de vrouw nog wel vervoer toestond. Als dat niet het geval was geweest had zij verder in het ziekenhuis kunnen worden behandeld, aldus R. Vosveld van het Catharina Ziekenhuis. “Gezien haar overlijden kort na aankomst kan inderdaad worden betwijfeld of zij nog had mogen worden vervoerd. Voor dergelijke noodgevallen is er dan altijd ruimte in het ziekenhuis te vinden.”

De vrouw werd op de eerste-hulpafdeling in het Eindhovense ziekenhuis in de tijd tussen opname en vervoer volgens de regels behandeld, aldus Volveld. Hij sluit niet uit dat de vrouw spoedig zou zijn overleden als zij gewoon in het Catharina Ziekenhuis zou zijn behandeld. “Ook dat is onderwerp van onderzoek.”

Het Catharina Ziekenhuis heeft het voorval, dat maandag plaatshad, donderdag aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg gemeld. Dit gebeurde nadat er in de lokale media aandacht aan werd besteed. Volgens het ziekenhuis zou het voorval aantonen dat er in de regio door de bezuinigingen te weinig bedden beschikbaar zijn. Inmiddels is gebleken dat het Catharina Ziekenhuis heeft nagelaten het op zes kilometer gelegen St Annaziekenhuis te bellen. Daar was op dat moment nog volop plaats.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vandaag overleg met de vijf ziekenhuizen in de regio zuidoost-Brabant. Die wil nagaan welke procedures ze hanteren bij het verwijzen van patiënten.

Ook wil de Inspectie weten op grond waarvan het Catharina Ziekenhuis tot de conclusie komt dat er in de regio te weinig ziekenhuisbedden zouden zijn en waarom het zo laat heeft gerapporteerd.