Doden en gewonden bij kettingbotsingen

NIJMEGEN, 30 JAN. Bij de serie kettingbotsingen in de mist op de A73 nabij Nijmegen zijn gisterochtend in totaal 22 gewonden gevallen, van wie vier zwaargewond. Brandweer en hulpverleners zijn tot ver in de middag bezig geweest de chaos op de ruimen. Tegen vijf uur kon de weg weer worden vrijgegeven.

Er was in totaal sprake van zeven kettingbotsingen. De eerste vond plaats om zeven minuten over negen, toen acht voertuigen zich klem reden in de mist en op elkaar knalden. De chaos ontstond toen een vrachtwagen dit groepje niet kon ontwijken en via twee auto's dwars door de vangrail reed. In een strook van twee kilometer daarachter ontstonden vervolgens nog zes kettingbotsingen.

Volgens een woordvoerder van de politie in Nijmegen is het zeker dat er te hard gereden is. Automobilisten ter plekke hebben toegegeven in de dichte mist veel harder te hebben gereden dan 120 kilometer per uur. De woordvoerder spreekt over “een wondertje” dat er geen doden zijn gevallen. Er raakten 68 voertuigen beschadigd, waarvan een kleine dertig moesten worden weggetakeld. De kettingbotsing bij Nijmegen behoort wat betreft omvang tot de grootste van de afgelopen jaren.

Bij de verkeersramp gistermorgen op de autoweg E17 in België vielen echter acht doden bij vier ongelukken in dichte mist tussen Kortrijk en de Franse grens. Onder de slachtoffers zijn twee Nederlanders. Een van hen is de 21-jarige hostess van een bus van De Jong Tours Holland International. De chauffeur en de twintig passagiers van de bus zijn ongedeerd gebleven. Zij besloten hun reis naar EuroDisney bij Parijs in een andere bus voort te zetten.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft vorig najaar in samenwerking met het ministerie van Verkeer en Waterstaat een mistcampagne gehouden. De boodschap was 'halveer uw snelheid, verdubbel de afstand'. Volgens VVN is bij de ongelukken van gisteren gebleken dat de adviezen te 'vrijblijvend' zijn. De mistwaarschuwing zou volgens de woordvoerder ter plekke gegeven dienen te worden maar ook moeten automobilisten eerder hun gedrag aan de mist aanpassen.

VVN heeft aan alle televisiestations het verzoek gedaan om de 'mist-spot' opnieuw uit te zenden.