Brand in hoofdzetel Crédit Lyonnais opzet

PARIJS, 30 JAN. De raadselen rond de Franse staatsbank Crédit Lyonnais blijven zich opstapelen. Nu blijkt dat ook de uitslaande brand, die het architectonisch zeldzame hoofdkwartier van de bank aan de Parijse Boulevard des Italiens 5 mei 1996 verwoestte, is aangestoken.

De bank heeft in het begin van de jaren negentig verliezen geleden die de Franse belastingbetaler minstens 50 miljard gulden gaan kosten. De technisch failliete bank is gered met steeds nieuwe kapitaalinjecties door de staat en het afsplitsen van hopeloze participaties. Parijs strijdt al maanden met de Europese Commissie over die steun. Opeenvolgende regeringen hebben beloofd de verantwoordelijken strafrechtelijk te zullen vervolgen.

Dat strafrechtelijk onderzoek vordert intussen moeizaam. De rechter van instructie, Eva Joly, is op onverklaarbare tegenslagen gestuit. Vorige zomer ging een opslagloods in Le Havre met dertigduizend kubieke meter archieven van de bank in vlammen op. De politie stelde moeiteloos vast dat de brand was aangestoken. Eerder werd het kantoor van een advocaat, die betrokken is bij de verdediging van een dubieuze dochteronderneming van CL, door inbrekers verrast. Daardoor ging belangrijk bewijsmateriaal verloren. Volgens het weekblad L'Express van deze week sluit de rechter niet uit dat de advocaat zijn eigen inbraak organiseerde.

Het weekblad meldt ook dat volgens onafhankelijke deskundigen de brand, die het hoofdkantoor van Crédit Lyonnais in de as legde, aangestoken moet zijn. De mechanische brandmelders hebben verdacht laat gewaarschuwd, waardoor de brandweer destijds alleen nog maar de schade voor de omgeving kon beperken.

De deskundigen waren aan het werk gezet op verzoek van de verzekeringsmaatschappijen die Crédit Lyonnais intussen 1,4 miljard francs (460 miljoen gulden) hebben uitgekeerd. De justitie stelde pas na een jaar een onderzoek in.

Ex-rechter van instructie, nu Europarlementariër, Thierry Jean-Pierre vraagt al jaren vergeefs om een werkelijk fundamenteel onderzoek naar de verantwoordelijkheden voor het beleid van CL. Te veel politici en topambtenaren lijken in enige fase betrokken te zijn geweest bij het toezicht op de bank om dat onderzoek haalbaar te maken.