Baan even uit de gratie na tegenvallende jaarcijfers

AMSTERDAM, 30 JAN. Baan trok vanochtend de meeste aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. De cijfers die de automatiseerder gisteren bekend maakte waren beneden de verwachtingen. Dat veroorzaakte even een dip in de koers.

AMSTERDAM Na het middaguur herstelde het bij beleggers populaire fonds zich met een winst van twee kwartjes op 76,50 gulden. Handelaren waren niet echt verrast door de ontwikkelingen rond Baan. De snelle groei van Baan kan volgens hen niet oneindig doorgaan. Bovendien zijn sommigen toch wat ongerust over de uitwerking van de Azië-crisis, hoewel Baan nog geen 10 procent van de omzet in Azië behaalt.

De beurs van Amsterdam lag er vanochtend ongeïnspireerd bij. Het Damrak viel uit de toon bij de overige Europese beurzen met een teruggang van de index na het midaguur van 1,10 punten op 955,20. Tot schokkende verschuivingen in de koersen kwam het nauwelijks. Er waren twee opmerkelijke stijgers. Hunter Douglas (ondermeer luxaflex) en Hoogovens. Hunter Douglas voegde 3,50 gulden aan de koers toe op 79,40 en Hoogovens ging 3,20 omhoog naar 89 gulden. Heineken behoorde tot de verliezers met een achteruitgang van twee gulden op 354,90. Meer dan een gulden verlies was verder weggelegd voor fondsen als ASM Litho, Aegon, Ocè en Wolters Kluwer.

De koers van de dollar is vanochtend voor de vierde achtereenvolgende dag omhoog gegaan. In Amsterdam noteerde de dollar kort na opening van de handel 2,0620 gulden, tegenover een slotkoers van 2,0540 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren opnieuw in de plus geëindigd. De Dow Jones-index ging met 57,55 punten omhoog naar 7973,02 na geruststellende woorden van de Amerikaanse president van de centrale banken Alan Greenspan die de Amerikaanse economie de hemel in prees. Voor beleggers vormde dat het sein tot massale aankopen.

Greenspan verklaarde bovendien tegenover de begrotingscommissie van de Senaat dat er weliswaar enige negatieve invloed van de crisis in Azië merkbaar is in de VS, maar dat de wat mindere economische groei ook het gevaar van oplopende inflatie indamt. De beleggers concludeerden daaruit dat de Amerikaanse centrale banken de komende week de rente niet zullen verhogen. Van de grote fondsen deden IBM, Disney en General Motors het goed. Verder was er een aardige winst weggelegd voor de bankensector.

SEOUL Op de effectenbeurs van Seoul regageerden beleggers positief op het schuldenakkoord dat commerciële buitenlandse banken een dag eerder in New York met de Zuid-Koreaanse regering waren overeengekomen. De Kospi-index ging meteen na opening van de handel snel omhoog. De index sloot uiteindelijk 39,69 punten hoger op 558,33, wat neerkomt op een winst van 7,65 procent.

TOKIO Zorgen over nog meer schandalen binnen het Japanse ministerie van Financiën hebben de stemming op de effectenbeurs van Tokio vandaag flink gedrukt. Dat leidde ertoe dat de Nikkei-index voor 225 fondsen met 1,52 procent terugviel naar 16.755,94 punten. Aanleiding tot de vrees was een artikel in het dagblad Nihon Keizai Shimbun. Daarin stond dat het Japanse ministerie van Financiën het vorig jaar failliet verklaarde effectenhuis Yamaichi destijds de opdracht had gegeven om verliezen in het buitenland door middel van geheime rekeningen weg te poetsen.