Angst houdt meerderheid kiezers in Jaffna thuis.

COLOMBO 30 JAN. Angst voor aanslagen van de Tamil Tijgers heeft het overgrote deel van de stemgerechtigden op het Sri-Lankese schiereiland Jaffna gisteren thuisgehouden. Verscheidene aanvallen op Jaffna van de Tamil Tijgers aan de vooravond en in de vroege ochtenduren waren volgens legercommondant Lionel Balagalle in Jaffna de reden voor de lage opkomst. Slechts een kwart van de kiezers bracht zijn stem uit. De belangrijkste winnaar is het Democratisch Volksfront van Eelam, dat de meerderheid kreeg in 10 van de 17 gemeenten op Jaffna.

Hoewel in totaal vijf gematigde Tamil-partijen zich hadden ingeschreven, werden de eerste lokale verkiezingen sinds 1981 geboycot door de Tamil Tijgers, de groepering die een gewapende strijd voert om onafhankelijkheid af te dwingen.

Een kleine veertig incidenten, waaronder vuurgevechten en overvallen door eenheden van de Tamil-guerrilla's, gingen vooraf aan de verkiezingen. Twee kandidaten werden daarbij vermoord. In de vroege ochtenduren voerden ongeveer twintig Tamil Tijgers een aanval uit vanaf zee op een legerbasis. In de nacht waren legereenheden en de politie zwaar onder vuur gekomen bij artillerie en mortier-aanvallen van de Tamil Tijgers, zei Dharmalingham Siddharthan, leider van de Tamil-partij PLOTE.

Volgens generaal Balagalle vielen in Jaffna geen doden tijdens de verkiezingen zelf. Wel raakten ten minste vier burgers gewond bij gevechten. Een politieman wordt vermist. De angst voor geweld was groot onder de Tamil-bevolking. “Mensen gingen nauwelijks de straat op”, zei een Franse medewerker van Artsen zonder Grenzen in de stad Jaffna. “Afgezien van militairen en politie waren de straten uitgestorven. Vrijwel alle winkels bleven dicht.”

In de hoofdstad Colombo viel tegelijkertijd het doek voor het plan van de regering van president Kumaratunga het etnische conflict met de Tamil-minderheid op te lossen. De belangrijkste oppositiepartij UNP wees haar voorstel de Tamil-provincies in het noorden en oosten van Sri Lanka beperkt zelfbestuur te geven, van de hand. Voor de grondwetswijziging is de steun van de UNP onontbeerlijk, maar volgens UNP-leider Ronnie de Mel zou het plan het einde van de Srilankese natie kunnen betekenen. “Het zou de verwarring in Sri Lanka alleen maar vergroten”, zei hij.

De Tamils strijden al jaren voor een onafhankelijke staat, maar dat is voor de Singalese meerderheid op het eiland onbespreekbaar. Deze week werden de Tamil Tijgers, officieel door de regering verboden. Het verbod kwam een dag na de bloedige aanslag op de Tempel van de Heilige Tand in Kandy, de meest heilige plek van boeddhistisch Sri Lanka.

In Colombo hielden gisteren duizenden mensen, onder wie veel boeddhistische monniken, een demonstratie voor de Britse ambassade. Zij eisten dat het hoofdkantoor van de Tamil Tijgers in Londen wordt gesloten en de beweging wordt verboden. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en Nederland, worden de Tamil Tijgers als een terroristische organisatie aangemerkt.