Wielerbond machteloos bij dopingzaak Pontoni

ROTTERDAM, 29 JAN. De Italiaanse veldrijder Daniele Pontoni mag zondag toch zijn regenboogtrui verdedigen in het Deense Middelfart. De wereldkampioen werd begin deze maand, na het Italiaans kampioenschap, betrapt op het gebruik van cocaïne. Ook de contra-expertise was positief. De Italiaanse bond besloot Pontoni alsnog af te vaardigen naar het WK. Met de Nederlanders Van der Poel en Groenendaal behoort hij tot de favorieten.

De internationale wielerfederatie (UCI) kan Pontoni reglementair geen schorsing opleggen, aangezien hij werd betrapt na afloop van een nationale wedstrijd. Voorzitter Hein Verbruggen van de UCI reageerde vanmorgen geïrriteerd over de handelwijze van de Italiaanse bond. “Ik hoop dat Pontoni zondag geen wereldkampioen wordt. In dat geval hebben we een hoop uit te leggen aan het wielerpubliek. We zijn helaas machteloos in deze affaire. Pontoni is niet gecontroleerd volgens onze reglementen. Als wij hem schorsen, kan hij dat via de rechter in no time ongedaan maken.”

Volgens Verbruggen zit de wielersport “met een gigantisch probleem” wat betreft de dopingreglementen. “Het is een puinhoop. Steeds meer landen krijgen eigen wetgeving over doping. We hebben te maken met politieke hanen die willen scoren met doping. Elk land heeft een dopinglijst die naar eigen inzicht kan worden geïnterpreteerd. Wij kunnen alleen ingrijpen als het gaat om een internationale wedstrijd; dus wél bij de Ronde van Nederland maar niet bij het Nederlands kampioenschap.”

De urine van Pontoni werd gecontroleerd in een laboratorium in Florence waar geen internationaal erkende opsporingsmethoden worden gehanteerd. De UCI is nu afhankelijk van de strengheid van de Italiaanse bestuurders. Afgelopen najaar werd de wegrenner Chiappucci wél geschorst, nadat hij bij een nationale wedstrijd op doping was betrapt. Chiappucci kon daardoor niet deelnemen aan het WK in San Sebastian. Volgens Verbruggen krijgt Pontoni, die zelf ontkent cocaïne te hebben gebruikt, het voordeel van de twijfel. “Blijkbaar zijn de Italianen niet zeker van hun zaak. Anders kan ik het niet uitleggen.”