Voorkeur; Theater

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander een mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 30 jan Oosterhout De Bussel, 31 jan Heerlen Stadsschouwburg, 3, 4 febr Rotterdam Schouwburg, 5 febr Drachten De Lawei.

OBSESSION Intelligente musical op klein formaat over episoden uit het leven van mode-magnaat Calvin Klein, door Jurrian van Dongen, gezongen en gespeeld door studenten en ex-studenten van de Kleinkunstacademie. 31 jan t/m 5 febr Klein Carré Amsterdam.

ONTKOPPELDE HITTE Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geoliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 30 jan Dronten De Meerpaal, 31 jan Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 3 febr Oss De Lievekamp, 4 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 5 febr Oosterhout De Bussel.

GRAS Produktie van De Engelenbak, theater van en voor amateurs, geschreven en geregisseerd door Esgo Heil. Familiekroniek over moderne familie-Doorsnee met moderne problemen, op fragmentarische en eigenzinnige wijze geënsceneerd. Na wat moeizaam begin, aanstekelijke voorstelling van enthousiaste spelers. T/m 31 jan Amsterdam De Engelenbak.

NA DE REGEN Wonderlijke komedie van de in eigen contreien zeer beroemde Catalaanse toneelschrijver Sergi Belbel. Door rookverbod tot elkaar veroordeelde stakkers etaleren hun neuroses op het dak van een welgeteld 49 verdiepingen hoog kantoorgebouw. Frans Strijards krijgt volop kans zijn voorkeur voor frenetieke mise-en-scène en speelstijl te laten zien: actrice Debbie Korper spant wat dat betreft de kroon. Zij alleen al maakt de voorstelling de moeite van het bezoeken waard. 30, 31 jan Haarlem Toneelschuur, 2 febr Rotterdam Schouwburg, 3 febr Den Haag Theater a/h Spui.

HET CRYPTOGRAM Toneelstuk waarin David Mamet ons laat kijken door de ogen van een kind is precies wat titel belooft: denksport. Het is dus hard werken maar de enscenering van Peter de Baan bij het RO Theater maakt dat wel een genoegen. Prachtige rol van Geert de Jong, wier glanzende tranen ontroeren. 30 en 31 jan Rotterdam RO Theater.

EN VERDER De wereldverbeteraar Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man die zich met buitenproportioneel verbaal geweld verzet tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft. 31 jan Enschede Twentse Schouwburg, 4 febr Hoorn Het Park; 'T gelag Met de maskers uit een feestartikelenwinkel haalt poppenspeler Fred Delfgaauw herinneringen op aan een pijnlijk verleden. 30 jan Emmeloord 't Voorhuys; 31 jan Zierikzee Mondragon; Alles mag Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket. 30 jan Zevenaar Bommersheuf; 31 jan Oss De Lievekamp; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 31 jan Leeuwarden De Harmonie, 5 febr Deventer Schouwburg; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 30 jan Nieuwegein De Kom, 4 febr Heerlen Stadsschouwburg 5 febr Den Haag Diligentia.

*J/M, ƒ 6,95