Voorkeur; Muziek

PUCCINI Het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor geven olv Eri Klas een Puccini-operaconcert op 1 febr 15u in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Op het programma staan het Intermezzo uit Manon Lescaut, het bloemenduet uit Madama Butterfly en de korte opera Suor Angelica, het laatste deel uit het drieluik Il Trittico. Vocale solisten zijn o.a. Yukpo Yagashita, Isabella Klosinska en Ruthild Engert.

JULIAN RACHLIN De violist treedt de komende dagen op bij het Radio Filharmonisch Orkest dat onder leiding staat van de Russische dirigent Alexander Lazarjev. Op 30 jan 20u15 speelt Rachlin in het Amsterdamse Concertgebouw het Eerste vioolconcert van Prokofjev, op een concert waarop verder de ouverture De kinderen van kapitein Grant van Doenajevsky en de Vijfde symfonie van Sjostakowitsj klinken. Op 1 febr 20u15 speelt Rachlin in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg het Derde vioolconcert van Saint-Saëns. Verder is het programma hetzelfde als in Amsterdam.

TELEMANN Ton Koopman leidt het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir op 2 febr 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw in een uitvoering van Der Tag des Gerichts, een cantatewerk van Georg Philip Telemann over de laatste dag in het bestaan van de wereld. Solisten zijn Lisa Larsson, Elisabeth von Magnbus, Gerd Türk en Klaus Mertens.

CUBAN FIRE Deze compositie uit 1956 van de overleden Amerikaanse bandleider/componist Stan Kenton wordt nieuw leven ingeblazen door de big band van de Hogeschool in Arnhem o.l.v. Guus Tangelder. Vuurvoer voor de liefhebbers van 'messcherp koperwerk' en natuurlijk slagwerk want er doen maar liefst zes percussionisten mee. 1 febr BIMhuis Amsterdam.

TOKKEL FESTIVALVan stokoude 'traditionals' tot spiksplinternieuwe kunstcomposities, van alles is er te horen tijdens dit festival, dat met tokkelen als bindend element, elke dag weer een ander (dubbel)gezicht laat zien. 3 febr Midden-Oosten Paradiso, 4 febr Turkije Soeterijn, 5 febr China en Japan Concertgebouw, 6 febr Palestina en India Soeterijn, 7 febr Andalusië Concertgebouw, 8 febr Kinderconcert Concertgebouw (11u) en Slotconcert Tropeninstituut (14u30u) allemaal in Amsterdam. Het Andalusië-concert is uitverkocht, bij voldoende belangstelling volgt er een herhaling om 23u.

RO & PARADISE FUNK Nederfunk op zijn best. 29 jan Paradiso, Amsterdam.

13 Het geluksgetal van de blanke blues, met Lester Butler (ex-Red Devils) en zijn stoomfluitharmonica. 29 jan Doornroosje, Nijmegen, 30 jan Bolwerk, Sneek, 31 jan Paard, Den Haag, 1 febr Noorderligt, Tilburg.

MON AMOUR TOKYO Het easy tune-muzikantenduo Gerry Arlington en Richard Cameron op de Japanse toer, met dj's Konishi (Pizzicato Five), Tanaka (Plastic Fantastic Machine) en Takehana (Jazzbrothers). 30 jan Paradiso, Amsterdam (nacht).