Voorkeur; Galerie

MARLENE DUMAS Onder de titel 'Miss World' toont galerie Paul Andriesse twaalf recente schilderijen van Marlene Dumas. Dumas, zo bewijst ze met doeken als 'Colorfields' en 'Bikini Girls' is het sterkst als ze dicht bij de pure schilderkunst blijft, zoals ze aanvankelijk ook indruk maakte met haar vroege lyrisch abstracte doeken. Nu ze de stap naar kleurrijker en contrastrijker werk heeft gezet, dat gecompliceerd van compositie is, is ze geloofwaardiger dan ooit. T/m 14 febr, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u, 1e zo vd mnd 14-18u.

CONSTANT Met een regelmaat van twee jaar toont Collection d'art de nieuwe aquarellen van Constant en enkele etsen uit zijn 'New Babylon' serie. Sommige aquarellen, portretten van mannen en vrouwen en vrouw met kind, weet Constant een sterke ruimtelijke werking mee te geven. De melancholische blik die hij daar aan toevoegt brengt Rembrandt in herinnering. T/m 7 febr, Keizersgracht 516, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u.

ROELAND In Galerie Espace is een tentoonstelling ingericht met schilderijen van Jan Roeland. Roeland balanceert voortdurend op de rand van abstractie, maar in zijn doeken blijft toch altijd een band met de werkelijkheid bestaan. Hij toont zich een meester in het schaalloos maken van de dingen door ze te ontdoen van elk gevoel van maat en verhoudingen. T/m 14 febr, Keizersgracht 548, Amsterdam

PAVILJOENS Gastcurator Esther Agricola vroeg voor de tentoonstelling 'Constructen, ontwerpen voor stad en land' aan zes kunstenaars een stedebouwkundig ontwerp te maken over de eigenschappen van Almere. T/m 22 maart zijn de ontwerpen - waarin beeldende kunst en architectuur vaak samengaan - van Ilona Lénard, Kas Oosterhuis, Sandra Derks, Atelier van Lieshout, Raoul Bunschoten en David Veldhoen in het Almeers Centrum voor Hedendaagse Kunst De Paviljoens te bekijken. Op 22 maart vindt onder leiding van Jan van Grunsven een discussie plaats over de openbare ruimte. Di t/m zo 12-17 u, Odeonstraat 5, Almere.

SELF-PORTRAITS In Galerie Tanya Rumpff zijn zelfportretten van 26 internationale kunstenaars bij elkaar gebracht. Sommige van hen (Philip Akkerman, Margreet Bouman en Katharina Van Hoffs) leggen zich in al hun werken toe op het eigen portret, anderen (Daan van Golden, Teun Hocks, Sarah Lucas, JCJVanderheyden en Henk Visch) nemen slechts sporadisch zichzelf als onderwerp voor hun werk. T/m 8 febr. Do t/m zo 13-17 u. Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.

NOUVELLES IMAGES Jaarlijks organiseert Galerie Nouvelles Images een tentoonstelling met de titel 'Jonge kunstenaars'. Dit jaar vroeg de Haagse galerie aan acht collega-galeriehouders een jong Nederlandse talent voor te dragen. Te zien zijn foto's, beelden, schilderijen en tekeningen van o.a. Hilarius Hofstede, Martin Hopman, Jurriaan Molenaar en Alexandra Rouppe van der Voort. T/m 4 maart. Di t/m za 11-17 u. Westeinde 22, Den Haag.

EN VERDER Tekeningen van Arnoud Holleman t/m 25 febr bij De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; Voebe de Gruyter die deelneemt aan het project 'MAAL-TIJD 2' in Stichting Ultima Thule t/m 14 mrt, Pieter Nieuwlandstraat 23c, Amsterdam; Hans van Bentum exposeert t/m 18 febr in de achterruimte van Loerakker Galerie, Keizersgracht 380, Amsterdam. In de voorruimte is in dezelfde periode werk te zien van Ed Gebski, Michel Scholten, Danne van Schoonhoven en Paul Nassenstein.

*J/M, ƒ 6,95