Voetballersfonds bereid tot aanpassing

GOUDA, 29 JAN. Het CFK, het pensioenfonds voor profvoetballers, wil het ministerie van Financiën voorstellen de wettelijk verplichte deelname boven een bepaalde salarishoogte vrij te laten. Een andere optie is volgens directeur H. de Vlaming dat spelers vanaf een vastgestelde inkomensgrens invloed krijgen op de beleggingen.

Het CFK, dat gisteren zijn 25-jarig bestaan vierde, heeft 89 procent van het beheerde vermogen (400 miljoen gulden) risicoloos belegd, de rest zit in aandelen. Het ingelegde vermogen van de 1700 deelnemers nam de afgelopen jaren sterk toe, vooral door het Bosman-arrest, dat de salarissen van profvoetballers fors deed stijgen.

Het CFK is vorig jaar onder vuur komen te liggen omdat verschillende topvoetballers, onder wie de gebroeders De Boer van Ajax, de wens hebben geuit hun geld op een andere manier te beleggen. Zij vinden het rendement over de ingelegde premies te laag. Dat was vorig jaar 8,5 procent over de boekwaarde. Het bestuur van het CFK is bereid het reglement aan te passen, maar wil daarover pas onderhandelen met Financiën als een rapport van de professoren Van Staveren en Lutjens - over deelname van andere topsporters - is afgerond.