Vluchteling zit tussen de hakenkruizen

In Rijswijk kijkt een Iraakse vluchteling verbijsterd rond in zijn woning. Bij een inbraak zijn met een spuitbus rode hakenkruizen aangebracht. De politie heeft een verdachte aangehouden, een Marokkaanse jongen.

RIJSWIJK, 29 JAN. Grote rode hakenkruizen bepalen de sfeer in het huis van de familie Alsalhawi in Rijswijk. Op de glazen kamerdeur staat een kruis, op de ijskast, op schilderijen, op de muren, op het bed. Het hele huis is met een rode spuitbus bewerkt. Geen boodschap, geen teksten. Alleen hakenkruizen. De Rijswijkse politie heeft voorlopig een verdachte, een Marrokaanse jongen.

Niet bekend

Hij was met zijn vrouw en hun acht maanden oude dochtertje vorige week woensdag bij vrienden op bezoek gegaan om samen de ramadan te houden. Tegen middernacht kwamen ze weer thuis in hun appartement aan de Steenvoordelaan in Rijswijk. De ruit van de balkondeur was ingetrapt. Alles lag overhoop. Vierhonderd gulden spaargeld bleek te zijn gestolen en het huis was beklad.

“In het begin was ik bang. Dit is heel gevaarlijk, dacht ik”, zegt Alsalhawi rustig. Hij zit op een oud bankstel dat door de inbreker(s) met messen is bewerkt. Hij wilde er eigenlijk helemaal niet over praten, het gewoon voorbij laten gaan. Hij weegt zijn woorden. “Ik wil niet dat de mensen mij als een slachtoffer zien. Ik ben al een slachtoffer van Saddam Hussein. Ik ben een man zonder land. En nu dit.”

De politie Haaglanden heeft de laatste tijd in de omgeving rondom de Steenvoordelaan vaker meldingen gekregen van inbraken waarbij muren zijn beklad met hakenkruizen of teksten.

Zo werd in de afgelopen weken een school in Laakhaven, Den Haag, besmeurd met White-power tekens en hakenkruizen en werd het huis van een Nederlander besmeurd met hakenkruizen. Het motief van de daders is volgens de politie onbekend.

Aanvankelijk tastte de politie volkomen in het duister, maar inmiddels is een Marrokaanse jongen aangehouden die verdacht wordt van het besmeuren van de school en hij is ook de vermoedelijke dader van de inbraak in de Steenvoordelaan.

Daarmee lijkt het motief van racisme minder voor de hand te liggen. “Het lijkt erop dat hij ons op het verkeerde been probeert te zetten, maar alle scenario's liggen op dit moment nog open. Het is waarschijnlijk dat er een groep jongeren actief is geweest”, aldus de woordvoerder van politie.

Volgens een woordvoerder van het Meldpunt racismebestrijding in Den Haag komt het “vrijwel nooit” voor dat huizen van binnen met hakenkruizen worden besmeurd. Dat de verdachte een Marrokaan is, is volgens de woordvoerder “op zijn minst pikant, maar het houdt niet in dat er dan per definitie geen sprake van racisme meer is.”

Waarom zou een Marrokaan een hakenkruis zou gebruiken? “Ja, dat is vreemd”, zegt de politie.

Vreemd of niet, de Iraakse vluchteling is al een week in de ban van de tekens. Alsalhawi pakt uit de slaapkamer een aantal foto's. Op een van de plaatjes zit zijn dochter op een driewielertje. Achter haar staat een groot hakenkruis. “Ik heb nooit problemen gehad in Nederland. Iedereen wil me helpen. Dit land heeft me mijn vrijheid teruggegeven.”

De Iraakse shi'iet volgt lessen Nederlands en is bezig met een opleiding elektrotechniek. “Ik kan nu zelf een alarm in mijn huis maken, maar liever wil ik een ander huis”, zegt hij.

B. de Liefde van VluchtelingenWerk kent Alsalhawi al sinds vier jaar, toen hij vanuit een kamp in Saoedi-Arabië door de Nederlandse overheid hierheen werd gehaald. De afgelopen week heeft ze bijna dagelijks contact met het gezin. “Wat hier is gebeurd, is kwetsend. Het maakt mensen angstig. Dit is geen kattenkwaad meer. Misschien wist de inbreker dat hier buitenlanders woonden, maar misschien ook niet. Je zou willen dat de dader gevonden wordt. Dan is er een gezicht. Nu weet je niet wie hier achter zit.”

Wie zijn huis ook heeft besmeurd, Alsalhawi wil de dader niet zien. “Nee, ik heb belangrijker dingen te doen. Dit is erg, maar de grootste diefstal heeft Saddam gepleegd in Irak. Hij heeft mij mijn land ontnomen. Als hij dood gaat, ga ik terug.”

Een week na de inbraak heeft het gezin de muren nog altijd niet schoongemaakt. De rode strepen hebben het behang volledig verpest. Op de televisie zitten overal druppels verf.

Vandaag zet Alsalhawi de inbraak uit zijn hoofd. Het is feest. De ramadan loopt af. “Jazeker ga ik feesten en roken. Sigaretten kan ik nu wel gebruiken.”

Als de man van de verzekering weg is, plakt Alsalhawi weer oude kranten over de hakenkruizen.