Verlies voor Rhône Poulenc

PARIJS, 29 JAN. Het Franse farmacie- en chemieconcern Rhône-Poulenc S.A. heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 4,991 miljard franc. De omzet bedroeg 89,55 miljard franc, 11,4 procent meer dan in het voorgaande jaar. Dat heeft de topman van Rhône-Poulenc Jean-René Fourtou vanmorgen bekend gemaakt. Het verlies wordt verklaard doordat het concern vorig jaar een aantal forse voorzieningen heeft moeten treffen voor een totaal van 9,7 miljard franc. Was dat niet het geval geweest, zo zei Fourtou, dan zou de feitelijke nettowinst zijn uitgekomen op 3,417 miljard franc. Dat is een stijging van 24,7 procent ten opzichte van 1996 en meer dan was voorzien.

Die voorzieningen hebben te maken met de gedaantewisseling die Rhône-Poulenc zich heeft voorgenomen. Het bedrijf wil zich volledig gaan toeleggen op farmaceutische producten voor mens en dier en op gewasbeschermingsmiddelen. Fourtoe noemde de situatie in Zuidoost-Azië hierbij zorgelijk, omdat het concern juist daar weer actief is de laatste jaren. Ondanks die wankele markten in Zuidoost-Azië voorziet Fourtou dit jaar een stijging van het nettoresultaat met twintig procent.