Verkiezingen voor president bieden Mear daartoe nu mogelijkheden; Autoritaire premier Slowakije wil alle macht

Het Slowaakse parlement kiest vandaag een nieuwe president. De vraag is of dat lukt. Waarschijnlijk sleept premier Mear op termijn de meeste bevoegdheden van de president in de wacht.

Een poging van die oppositie om het scenario, dat zich vanaf vandaag gaat voltrekken, te voorkomen, liep vorig jaar op niets uit. In mei werd in Slowakije een referendum gehouden over het lidmaatschap van de NAVO èn over de vraag of de Slowaakse president voortaan door het parlement of direct door de bevolking moest worden gekozen. Op het laatste ogenblik evenwel schrapte de regering toen eenzijdig en in strijd met alle regels de vraag over de directe presidentsverkiezingen van het stembiljet. Het was een van de vele acties waarvoor de autoritaire en intolerante Mear vanuit de Europese Unie de wind van voren kreeg. Maar daar ligt Mear niet wakker van en het eindresultaat was dat de door de oppositie gewenste directe presidentsverkiezingen er niet zijn gekomen. En daar ging het de premier om.

President Kováˇc heeft op de valreep de parlementariërs opgeroepen zich constructief op te stellen. “De burgers verwachten dat de verantwoordelijken onderling voldoende wijsheid en voorzichtigheid opbrengen bij de verkiezing van een nieuwe president”, zo zei hij op 8 januari in een toespraak. Maar Kováˇc heeft de afgelopen jaren maar zelden zijn zin gekregen. Het is niet waarschijnlijk dat dat nu wel gebeurt.

    • Peter Michielsen