Tamils in Jaffna kiezen tussen vrede en Tijgers

Op het Sri-Lankese schiereiland Jaffna hebben vandaag verkiezingen plaats. De Tamil Tijgers verzetten zich.

COLOMBO, 29 JAN. Terwijl Sri Lanka nog rouwt over de aanslag van de Tamil Tijgers op de belangrijkste boeddhistische tempel van het land in Kandy, gaan de 300.000 kiesgerechtigde bewoners van het schiereiland Jaffna vandaag stemmen. De eerste lokale verkiezingen in 17 jaar moeten het bewijs leveren dat de regering het werkelijk goed meent met het vredelievende deel van de Tamil-minderheid en dat het leven in Jaffna weer normaal is. In Sri-Lankese termen betekent dat vooral, dat tussen de tienduizenden soldaten en agenten ook nog een democratisch bestuur moet bestaan.

De verkiezingen zijn een democratische aanval op de Tamil Tijgers, die sinds 1983 een bloedige burgeroorlog voeren voor de onafhankelijke staat Tamil Eelam in het noorden en oosten van het eiland, met Jaffna als hoofdstad. Als de Tamil-bevolking genoeg heeft van de oorlog kan zij dat vandaag laten weten door massaal te stemmen. “De president rekent erop met deze verkiezingen de sympathie van de Tamils te winnen”, zegt een Tamil-parlementslid uit de regeringscoalitie. “Ik denk dat de bevolking van Jaffna zo langzamerhand toe is aan vrede.”

Maar democratie is een hele opgave in de ruige omgeving van Jaffna, jarenlang de thuisbasis van de Tamil Tijgers. Twee jaar geleden heroverde het regeringsleger Jaffna. Sindsdien doet de regering van president Kumaratunga er alles aan om het schiereiland en zijn hindoeïstische Tamil-bevolking weer bij de rest van het overwegend Singalese, boeddhistische eiland te betrekken. Vorige week werd met veel tamtam en een onmiskenbaar gevoel voor symboliek de openbare bibliotheek in de stad Jaffna heropend, nadat deze in de aanloop naar de laatste verkiezingen, in 1981, door Tamil-strijders in brand was gestoken. Maar met democratische verkiezingen en een eigen bibliotheek is de toestand nog verre van genormaliseerd.

Hoewel de namen van vijf Tamil-partijen op de kieslijst prijken gaat de meeste aandacht uit naar die ene partij die niet meedoet, de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), beter bekend als de Tamil Tijgers. De LTTE boycot de verkiezingen niet alleen, ze probeert andere Tamil-partijen ervan te weerhouden mee te doen. Na een aantal kleinere incidenten sloegen de Tamil Tijgers vorige week toe, vlak bij het eilandje Delft, 16 kilometer ten westen van Jaffna. Twee kandidaten van de Democratische Partij van het Volk van Eelam (EPDP), een guerrilla-groepering die enige tijd geleden de wapens neerlegde, werden met 7 partijgenoten vermoord.

Tienduizenden militairen en politiemensen moeten er vandaag voor zorgen dat de Tamil Tijgers uit de buurt blijven van de 424 stembureaus. Toch blijft de angst voor aanslagen groot; geïnfiltreerde LTTE-eenheden hebben pamfletten verspreid in Jaffna om de bevolking te waarschuwen weg te blijven bij de stembussen.

Het schiereiland Jaffna ligt ingeklemd tussen de Golf van Bengalen in het noorden en de door Tamils gecontroleerde provincies in het zuiden. Bevoorrading gebeurt door de lucht en over zee. Pogingen van het leger de weg van Colombo naar Jaffna te openen hebben de afgelopen tien maanden zo'n 4.000 soldaten, burgers en Tamil Tijgers het leven gekost en 500.000 mensen in de noordelijke en oostelijke provincies uit hun huizen verdreven. De landroute is nog steeds niet open. Mede daardoor kampt het schiereiland met voedsel- en medicijntekorten. Wel heeft de regering veel Tamils ervan weten te overtuigen dat de democratische plannen met Jaffna serieus zijn. Nadat een kleine 500.000 Tamils het gebied in 1996 hadden verlaten, zijn de afgelopen maanden tienduizenden vluchtelingen teruggekeerd.