Strafproces tegen Papon 'dreigt te ontploffen'

PARIJS, 29 JAN. In het oorlogsproces-Papon is grote opschudding ontstaan. Arno Klarsfeld, advocaat voor de kinderen van slachtoffers van het nazi-regime, gaf gisteren een persverklaring uit waarin staat dat de president van het Assizenhof van Bordeaux persoonlijk belanghebbend is.

Een tante van hofpresident Castagnède zou ternauwernood zijn ontkomen aan deportatie naar Auschwitz. De voormalige topambtenaar en minister Maurice Papon (87) wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de deportatie van zeker 1.500 joden uit de regio Bordeaux. Papon was tijdens de Tweede Wereldoorlog de één na hoogste ambtenaar in de streek.

De president van het Assizenhof heeft laten weten dat hij “perplex” is en zich nergens van bewust van is omdat hij sinds zijn jeugd alle contact met de familie van zijn vader heeft verloren. Hij kent dus niet het verhaal van zijn oom, wiens echtgenote Esterina Benaim haar familie had zien wegvoeren tijdens het konvooi uit Bordeaux van 30 december 1943.

In het proces-Papon, dat sinds oktober wordt gevoerd, werd gisteren juist dat konvooi behandeld. Na afloop van de zittingsdag reageerden de overige advocaten van nabestaanden woedend op de bekendmaking van hun collega. Zij veroordeelden de “manoeuvre” van Klarsfeld als een poging “het proces te breken”. Volgens advocaat Lévy zou Arno Klarsfeld hebben gehandeld in overleg met zijn vader, de bekende Franse nazi-jager Serge Klarsfeld: “Men kan zich afvragen of de Klarsfelds, nu hun strategie hen uit de hand dreigt te lopen, de voorkeur geven aan de ontploffing van het hele proces.”

Arno Klarsfeld ontkent deze opzet. Hij zegt alleen te hebben willen voorkomen dat de advocaten van Papon later misbruik van het feit zouden kunnen maken door te zeggen dat de president van het Hof zich als belanghebbende onbevoegd had moeten verklaren. Eén van Papons advocaten heeft een andere uitleg. Volgens advocaat Vuillemin ziet Klarsfeld vrijspraak opdoemen en probeert hij daarom het gezag van de rechtbank alvast te ondermijnen. Naar verwachting duurt de zaak zeker tot Pasen. Het is daarmee de langst durende oorlogsrechtszaak uit de Franse geschiedenis.

    • Marc Chavannes