Standbeeld Erasmus weer op zijn plaats

ROTTERDAM, 29 JAN. Het standbeeld van Desiderius Erasmus staat weer op zijn sokkel op het Grotekerkplein, voor de St. Laurenskerk, in Rotterdam. Vanmiddag is het gerestaureerde en van nieuwe laag groene patina voorziene bronzen beeld onthuld na een herdenkingsbijeenkomst in de St. Laurenskerk, waar Jan van Herwaarden, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit een rede hield over Erasmus, beeld en werkelijkheid.

Het Erasmusbeeld werd in 1622 gemaakt door de beeldhouwer Hendrick de Keyser. Het raakte in november 1996 beschadigd toen het door nog steeds onbekende oorzaak van zijn sokkel tuimelde. Het ongeveer 1500 kilo wegende beeld dat geldt als het oudste in Europa dat een burger voorstelt, is volledig hersteld en met een lange dikke staaf in de sokkel verankerd.