SALADE VAN PASTINAAK, WINTERPOSTELEIN EN RODE BIET

Ooit was ik een van de oprichters van een biologische (toen nog: biologisch-dynamische) winkel in een Brabants dorp. Ik fungeerde met anderen ook als onbezoldigd bedrijfsleider en winkelbediende. Zo'n winkel moest het in die tijd vooral hebben van idealisme. Het dorp is inmiddels van de kaart geveegd, want geannexeerd, maar het doet mij deugd te zien dat de biologische winkels tot een heuse, ook economisch gezonde bedrijfstak zijn uitgegroeid.

In de EKO-gids staan enkele honderden verkooppunten van biologische voeding vermeld. En dat gaat het alleen nog maar over plaatsen waar houders van het zogenoemde Odin Groente- of Fruit-Abonnement (informatie: 0345-575154) hun wekelijks pakket kunnen ophalen. Het landelijke distributiesysteem van Odin garandeert aan telers een constante afzet en de abonneehouders krijgen elke week een sinterklaaszak vol surprises in de vorm van groenten of fruit. Genoeg groenten voor drie tot vier dagen voor twee of vier personen (respectievelijk 10 en 17, 50 gulden). Het fruitpakket kost 12,50 gulden per week.

Het aardige van de pakketten is de variatie aan producten. In de groentezak kunnen hele gewone gewassen zitten als spitskool en winterwortels, maar ook groenten die wat in de vergetelheid zijn geraakt. Aardpeer. Of schorseneren en rode biet. Of pastinaak en postelein. De Bommel-achtige woorden klinken als muziek in de oren. Met het groentepakket in huis is het een koud kunstje om elke week een verrassende salade te ontwerpen. Zoals een salade van pastinaak, winterpostelein en rode biet. Groenten die overigens ook in de 'gewone' winkel te krijgen zijn.

Was de bieten en kook ze gaar. De kooktijd, afhankelijk van het formaat en de versheid, is een half uur tot drie kwartier. Controleer op gaarheid door in de bieten te prikken. Laten afkoelen, pellen en in plakken of blokjes snijden. Schil de pastinaken, snijd ze in dunne plakken of blokjes en kook deze in 10-15 minuten gaar. Haal stelen en worteltjes van de postelein af, was de blaadjes en slinger ze droog. Kook de eieren in 8 minuten hard. Onder koud water laten 'schrikken' en dan pellen.

Klop in een kom een saus van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel hazelnotenolie, 1 eetlepel azijn, zout, peper en mosterd. Door de pastinaak scheppen. Maak nog een saus van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn, zout en de mierikswortel en roer dit mengsel door de bietjes. Hak de noten tot grove korrels en rooster die in een koekenpan lichtbruin. Meng de winterpostelein met 2 eetlepels olijfolie. Neem een grote platte schaal en vorm een buitenrand van winterpostelein, daarbinnen een kring pastinaak, en een bergje biet in het midden. Garneren met partjes ei en de notenkorrels. Eet er zilvervliesrijst of linzen bij.

Voor 4 personen: 400 gram bietjes 400 gram pastinaak 100 gram winterpostelein 3-4 eieren 6 eetlepels olijfolie 1 eetlepel hazelnotenolie 2 eetlepels azijn, 1 theelepel mosterd 2 theelepels geraspte mierikswortel zout, peper 50 gram gepelde hazelnoten

14 en 15 nov: IJsselhallen Zwolle