Romantiek in een ijspaleis

Trouwen in een luchtballon, op een bergtop of op Bali: tal van reisbureaus bieden tegenwoordig huwelijksarrangementen op de gekste locaties.

Alleen in het gemeentehuis trouwen, vonden ze een beetje kaal en een huwelijk voor de kerk wilden ze niet. Toen Bart-Jan en Hedwig Vollaard uit Roosendaal vijf jaar geleden gingen trouwen, wisten ze zeker dat het geen 'saaie' bruiloft zou worden. Elkaar het ja-woord geven in het buitenland was een aanlokkelijk alternatief. Zo trouwden ze, na een rondreis door Indonesië, in een hotel op Bali met als getuigen de hotelmanager en een vriend van hem. Een reisbureau dat trouwreizen naar het buitenland organiseerde, had behalve voor de vlucht, de rondreis en de accomodatie gezorgd voor een ambtenaar van de burgerlijke stand, een dominee (in Indonesië verplicht bij het huwelijk), een professionele fotograaf, een diner en een presentje. Het Indonesisch trouwbewijs stuurden Bart-Jan en Hedwig na thuiskomst naar de burgerlijke stand in Den Haag en vier maanden later kregen ze er een Nederlands trouwboekje voor terug.

Vijf jaar geleden was een bruiloft in het buitenland nog een bijzondere gebeurtenis, nu organiseren tal van reisbureaus huwelijken op de raarste plaatsen: op een bergtop in Hawaii, in een luchtballon of helikopter in Florida, bij een medicijnman van de Navajo-indianen in Utah, in een 'poruwa'(hindoestaans huwelijksprieel) in Sri Lanka, in een ijspaleis in Zweeds Lapland of op een bamboevlot in Jamaica.

Een standaardpakket voor een bruiloftsreis omvat meestal de huwelijksplechtigheid met een ambtenaar van de burgerlijke stand of een geestelijke, verzorging van de benodigde documenten, verblijf in een hotel, de reis, een diner en een fotosessie, maar kan naar believen aangevuld worden met getuigen (als je niemand mee wilt nemen), een bruidsboeket, champagne, muziek, vervoer per Oldsmobile, koets, boot of bamboevlot, receptie en natuurlijk de bruidstaart.

Extravacanca, een reisbureau dat zich heeft gespecialiseerd in huwelijksreizen en trouwarrangementen, verzorgde vorig jaar voor honderdvijftig paren een huwelijk in het buitenland. Eén van de spannendste arrangementen was een Zoeloe-huwelijk in Zuid-Afrika, dat nu echter niet meer wordt georganiseerd “omdat de agent ter plaatse spoorloos is verdwenen”. De meest populaire bestemmingen zijn Jamaica en Bali, zegt Juliëtte van den Aker van Extravacanza, die zelf op Bali is getrouwd. “Als je op zoek bent naar een uitgebreide, traditionele trouwdag, dan is het Verre Oosten de beste keuze, zo trouwen ze daar zelf ook.” Voor ongeldige huwelijken in Thailand, gesloten door onbevoegde ambtenaren, wordt gewaarschuwd. “Voor een korte bruiloft, even snel tussendoor, is het Caraïbisch gebied het meest geschikt. Soms trouwen daar in een hotel twee of drie stelletjes op één dag.”

Dichter bij huis en 'op chique' is een huwelijk in Toscane met een verblijf in een oud landhuis. Anna D. Agencies biedt bijvoorbeeld een buitenplaats in de buurt van Castelfiorentino aan, met een trouwerij in het stadhuis van het middeleeuwse stadje Certaldo, een huwelijksinzegening in de kapel nabij Pieve Vecchia en 'een feestelijke lunch in de tuin van het landhuis'.

Jeannette en Ewoud Vermaas zochten het vier jaar geleden niet al te ver van huis, want de ouders moesten mee en als het even kon ook nog wat goede vrienden. Venetië was de meest romantische plek die ze konden bedenken. Bij de Italiaanse ambassade vonden ze een medewerkster die ervaring had met het organiseren van trouwerijen in Italië. Zij regelde het hotel, de huwelijksceremonie, de lunch, het diner en de fotograaf. En natuurlijk de gondel om het bruidspaar naar het gemeentehuis te vervoeren. Het kostte ƒ 12.000 voor een weekje (voor bruidspaar en ouders), maar romantisch was het...

INFORMATIE

Documenten

Voor een huwelijk in het buitenland zijn documenten nodig (verschillend per land): een paspoort, een internationaal geboortebewijs en een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Om een buitenlandse huwelijksakte in Nederland te kunnen inschrijven (bij de burgerlijke stand in Den Haag) moet in een aantal landen de akte voorzien zijn van een legalisatie (de handtekeningen op de huwelijksakte moeten geverifieerd worden door de gouverneur of de minister van Buitenlandse Zaken van het betreffende land) of een apostille (een waarmerk door een hogere instantie dan de afgevende instantie, bv het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land of de griffier van het gerechtshof).

Prijsvoorbeelden (excl. reis)

Een vijfdaags programma in Sri Lanka: ƒ 3795 per paar

Trouwarrangement in Indonesië: ƒ 2795 plus min. vier nachten hotel ƒ 80 p.p.p.n. (Extravacanca)

Bruiloft en verblijf in ijshotel in Lapland: ƒ 4400 per paar (Vrij Uit)

Trouwarrangement op Antigua: ƒ 1182 plus hotelkosten van ± ƒ 350 p.p.p.n. (Indigo Tours).

Reisbureaus

Vrij Uit/ Europa Exclusief, voor trouwen in Toscane of in een ijshotel in Zweeds Lapland. Tel: 023-5696969

Extravacanza, voor huwelijksreizen incl. trouwen. Tel: 0411-610000

Indigo Tours, voor bruiloftsreizen naar het Caraïbisch gebied. Tel: 070-3644938

Anna D. Agencies, trouwen in oude landhuizen in Italië. Tel: 053-4345735

Travel Time organiseert trouwreizen naar Malta en Cyprus. Tel: 070-3106965

Travel Society verzorgt huwelijksarrangementen in het Caraïbisch gebied (Antigua, St. Lucia, Jamaica en Barbados) en op Mauritius en de Seychellen. Tel: 020-5304020