Rede goed voor Clinton

WASHINGTON, 29 JAN. De eerste opiniepeilingen na de State of the Union, de politieke agenda voor het komende jaar, geven aan dat het Amerikaanse publiek er nog altijd vertrouwen in heeft dat de president zijn werk goed kan doen. Na de toespraak is zelfs het geloof in de eerlijkheid en de morele integriteit van Clinton gestegen. Vóór de rede vond 35 procent van de ondervraagden in een enquête van CBS hem een goed moreel voorbeeld, erna 49 procent.

Clinton verliet Washington gisteren, zoals hij altijd doet op de dag na de State of the Union, voor bijeenkomsten elders in het land. Met groot enthousiasme werd hij ontvangen in Champaign (Illinois), waar hij een toespraak hield in een stadion van de universiteit. Clinton werd ingeleid door vice-president Gore, die voor het eerst op de televisie verscheen met een duidelijke steunverklaring aan de president. Gore zweepte het publiek van 12.000 man op met een lofzang op Clintons bewind. “We zullen achter hem staan, hem steunen en helpen”, donderde Gore in de stijl van een zuidelijke dominee. “Hij is de president van het land. En hij is ook mijn vriend.”