Recordprijs voor werk Michelangelo

ROTTERDAM, 29 JAN. Een houtskooltekening van Michelangelo, Christus en de Samaritaanse vrouw, is gisteren bij Sotheby's in New York verkocht voor ongeveer 15 miljoen gulden (7,5 miljoen dollar). De koper, die telefonisch bood, is een particulier die anoniem wenst te blijven. Sotheby's had de opbrengst geschat op ten minste 6,5 miljoen dollar.

De tekening is tussen 1540 en 1550 gemaakt. Het werk stelt een bijbelse scène voor waarin Christus stopt bij een bron en een Samaritaanse vrouw om water vraagt. Het werk heeft een afmeting van 43 bij 33 centimeter en is een van de grootste tekeningen die van Michelangelo bekend zijn. Volgens het veilinghuis is dit een van de laatste werken van de Italiaanse meester die nog in particuliere handen zijn. De prijs is een record voor een tekening van Michelangelo. Het hoogste bedrag tot nu toe was 6,3 miljoen dollar. Dat bracht Rust tijdens de vlucht naar Egypte in 1993 op.

De nu geveilde tekening is verkocht door een stichting die is opgericht door de in 1971 overleden Zwitserse verzamelaar Martin Bodmer. Bodmer begon al op zijn vijftiende met verzamelen en legde tijdens zijn leven een uitgebreide collectie boeken en kunstwerken aan met als thema de menselijke beschaving. De stichting wil van de opbrengst een aankoopfonds stichten.

De tekening werd in 1807 in Wenen verkocht en verdween lange tijd uit het zicht. Pas in 1981 kwam aan het licht dat het werk zich al vele jaren in de collectie van Bodmer bevond. De houtskooltekening maakte waarschijnlijk deel uit van een serie grotere religieuze tekeningen die Michelangelo maakte kort na 1550. Volgens een expert Oude Meesters van Sotheby's New York bewijst de prijs dat er steeds minder grote tekeningen op de markt komen en dat kopers bereid zijn er steeds hogere bedragen voor te betalen. “Er zijn nog maar twee of drie tekeningen van Michelangelo in particuliere handen en dit is zeker de belangrijkste zowel wat betreft formaat als historische betekenis”, aldus de expert.