Recordjaar voor hypotheken

Het aantal nieuwe hypotheken voor woningen is vorig jaar tot een recordhoogte van 537.000 stuks gestegen. Dat aantal vertegenwoordigt een waarde van 106 miljard gulden, 29 procent meer dan in 1996. De toename is voor eenderde te danken aan het oversluiten van bestaande hypotheken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De helft van de nieuw ingeschreven hypotheken is bedoeld voor de aankoop van een woning. Het aantal verkochte woningen steeg vorig jaar met 6 procent. Hoewel het aantal oversluitingen eenderde van het totaal uitmaakt, daalt het aantal wel.

Volgens het CBS ligt de rente van de hypotheken met 5,8 procent op het laagste niveau sinds 1965. De huizenbezitters lenen gemiddeld 198.000 gulden. Dat is 12 procent meer dan in 1996. De gemiddelde verkoopprijs van een woning steeg met 10 procent.