Partij opent rekening tegen ETA

MADRID, 29 JAN. De regerende Partido Popular (PP) in Spanje heeft een speciale “beschermingsrekening” geopend bij een bank voor haar raadsleden in Baskenland. Particulieren en bedrijven zijn uitgenodigd hierop geld te storten, om de bodyguards te betalen die volgens de PP nodig zijn om lokale bestuurders van de partij te beschermen tegen aanslagen van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het afgelopen halfjaar zijn drie lokale PP-politici bij aanslagen om het leven gekomen.

Het openen van de bankrekening wordt vooral door de Baskisch-nationalistische PNV als een regelrechte belediging ervaren. De Baskische regioregering, waarin de PNV de grootste partij vormt, vindt dat de PP met het inhuren van zware jongens insinueert dat de Ertzaintza, de Baskische streekpolitie die een van de paradepaardjes van de nationalisten vormt, niet voldoende is opgewassen voor haar taak. Door veel PP-politici wordt dit inderdaad zo ervaren. Zij wijzen naar gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde, toen een groep van 150 gemaskerde jongeren op grote schaal vernielingen aanrichtte in Bilbao.

Van de zijde van de socialistische partij is het initiatief van de PP afgedaan als propagandastunt. Volgens de socialisten, die als vroegere regeringspartij het voornaamste doelwit van de ETA vormden, mag de veiligheidsgarantie voor burgers niet geprivatiseerd worden. Baskische nationalisten vrezen dat de hele zaak voor de regering in Madrid aanleiding is de nationale politiekorpsen in Baskenland te versterken.