Ook brand in Utrecht, Soest; Rotterdamse houthandel in de as gelegd

ROTTERDAM, 29 JAN. Bij een hevige brand in het Bedrijfspark Kleinpolder in Rotterdam zijn vanochtend een houthandel en een aangrenzende bedrijfshal vrijwel volledig in de as gelegd. De schade loopt in de tientallen miljoenen guldens. De oorzaak is nog onbekend.

De brand brak omstreeks 4.00 uur uit in de loods van houthandel Abraham van Stolk. Vrij snel daarna sloegen de vlammen over naar het dak van een van de bedrijfshallen op het terrein. De houthandel loopt over een lengte van zo'n vierhonderd meter achter de hallen langs. Omdat het vuur zich bleef uitbreiden in de loods van Van Stolk, vreesde de brandweer aanvankelijk dat ook andere panden in brand zouden vliegen. “Een ergere brand dan dit kun je bijna niet treffen”, zei de aanwezige burgemeester A. Peper van Rotterdam.

De eerste zorg van de brandweer was de naburige penitentiaire inrichting De Schie. De vrees bestond dat de vlammen tot aan de muren van de gevangenis zouden komen. Er werd daarom een brandgang gemaakt tussen de gevangenis en het aangrenzende terrein van de houthandel. De rook zorgde aanvankelijk voor overlast onder de 250 gevangenen en het personeel. De directie besloot daarom het ventilatiesysteem van het cellencomplex te sluiten.

De brandweerkorpsen van Rotterdam en omliggende gemeenten rukten uit met twaalf bluswagens. Er werden honderd brandweerlieden en drie blusboten ingezet. De vaartuigen blusten vanaf het riviertje De Schie dat parallel loopt aan de houthandel. Uit de blusinstallatie van het bedrijvenpark kwam in eerste instantie geen en later te weinig water. “De druk was te laag voor zo'n grote brand”, zei brandweercommandant J. Berghuijs. Het blussen liep hierdoor een vertraging van een half uur op.

Om 8.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het gloednieuwe kantoor van de houthandel Abraham van Stolk was toen al in de vlammen opgegaan. Over drie maanden zou de complete verbouwing van de loods klaar zijn.

In de eveneens afgebrande bedrijfshal waren een computerbedrijf, een elektronicabedrijf en een firma in sportartikelen gevestigd. Ook bij deze bedrijven ontstond een schade van enkele miljoenen guldens.

Van Stolk zit al sinds 1727 aan De Schie en is de grootste leverancier van cederhout. Verder levert en bewerkt de onderneming ook de tropische houtsoorten maranti en merbouw. Er werken 45 mensen bij het bedrijf. De houthandel is in het verleden al meerdere keren afgebrand. Tot zover onze redacteur.

Niet bekend

Deze twee woningbranden brengen het aantal dodelijke slachtoffers deze week op vijf. Dinsdag vielen er drie doden bij een woningbrand in Harderwijk, onder wie twee brandweerlieden.