OM: dagvaarding Brunswijk is klaar

HAARLEM, 29 JAN. De voormalige Surinaamse guerillaleider Ronnie Brunswijk zal dit voorjaar worden gedagvaard wegens smokkel van cocaïne. Dit heeft het Haarlemse openbaar ministerie bevestigd. Brunswijk heeft volgens justitie verscheidene drugstransporten georganiseerd. Hij zou in Suriname koeriers hebben geronseld die per vliegtuig cocaïne naar Nederland smokkelden.

Het vooronderzoek tegen hem loopt al sinds 1996. Toen werd op Schiphol een Surinaamse vrouw aangehouden die 52 kilo cocaïne in haar bagage had verstopt. Zij is inmiddels veroordeeld tot zes jaar cel. Ze heeft justitie verteld in opdracht te hebben gehandeld van Brunswijk die op de bewuste reis naast haar in het vliegtuig reisde.

Tegen Brunswijk werd in november vorig jaar een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. De verwachting is niet dat de verdachte in persoon het proces zal bijwonen. Justitie gaat ervan uit dat Brunswijk bij verstek tot een jarenlange gevangenisstraf zal worden veroordeeld.

Er is geen kans dat hij door Suriname zal worden overgedragen, omdat dit land geen eigen onderdanen uitlevert. De echtgenote van Brunswijk en zijn kinderen wonen in Tilburg. De advocaat van Brunswijk, A. Moszkowicz (die ook drugsverdachte Bouterse bijstaat), heeft nog geen dagvaarding ontvangen.